13.8 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Külföld

A görög ortodox templomok mindenképpen nyitva lesznek vízkeresztkor

A görög ortodoxok kompromisszumkészségét mutatja, hogy a folyóba ugrálást idén elengedték, azonban a templom nyitva tartásához ragaszkodnak. Még akkor is, ha a rendőrség esetleg közbeavatkozna.

Feszültség alakult ki a görögországi ortodox egyház és a görög jobboldali kormány között azt követően, hogy a hatóságok január másodikán betiltották az egyházi ünnepségeket az országban, mert a koronavírus-járvány fertőzöttjeinek száma ismételten növekedni kezdett – írja az Azonnali.

A görög kormány rendelete értelmében az egyházi szertartásokat csakis hívők jelenléte nélkül lehet megtartani. Válaszul összeült a görögországi ortodox egyház püspöki szinódusa, hogy megvitassák, a közelgő vízkereszti ünnepségeket hogyan vezényeljék le.

Az ülés után Anthinagoras püspök, a görögországi ortodox egyház szóvivője a közszolgálati ERT csatornának elmondta, arról döntöttek, hogy

január hatodikán a görög ortodox templomok nyitva maradnak a hívők számára akkor is, ha a hatóságok ennek az ellenkezőjét rendelték el, és esetlegesen közbe akarnának lépni az egybegyűltek szétoszlatására.

A szóvivő emlékeztetett mindenkit, a hívők karácsonykor is betartották a járványügyi korlátozásokat, így a templomok nem váltak gócponttá. Éppen e miatt indokolatlannak érzi a templomok vízkeresztkor történő bezárást.

Vízkereszt napján a keresztény világ, köztük a görögországi ortodox egyház is Jézus Krisztus Jordán folyóban történő megkeresztelkedését ünnepli (pontosabban a Megváltó megjelenéséről szól az ünnep, tehát a keresztény világ különböző felekezetei ezen a napon Jézus Krisztus bemutatását a jeruzsálemi templomban, a három napkeleti bölcset, és a kánai menyegzőt mint Jézus első csodáját is ünnepli).

A keleti ún. ortodox egyházakban ezen a napon a papok hagyományosan egy megszentelt keresztet dobnak a jeges folyóba, ami után férfiak ugranak, hogy azt onnan kimenekítsék, mivel a hagyomány szerint

az a férfi, aki a keresztet kimenti a folyóból, az elkövetkező évben nagy egészségnek örvend majd.

A szóvivő elmondása szerint a szinódus arról is döntött, hogy ez viszont elmarad idén.

Fotó: Facebook

További híreink

Brexit – Jelentős eltérések

Faragó Dániel

Trump nem ismeri el Biden győzelmét

Varga Lilla

Fekete-Afrikába is megérkezett a vírus, összeomolhat az egészségügy

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen