19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek

A gyógypedegógiai asszisztensekért emelt szót a Mi Hazánk

– Sokat elárul egy rendszer, egy kormány szellemiségéről, hogy miképpen viszonyul a legelesettebbekhez, azokhoz, akik önhibájukon kívül indulnak jelentős hátránnyal az életben, és ezt egész életükön át hordozzák is. Sajnos ilyenek azok a gyermekek, akik valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal születnek, és nagyon nem mindegy, az állam hogyan bánik azokkal a pedagógusokkal, asszisztenseikkel, akik velük foglalkoznak – fogalmazott Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetének elnöke.

– Egy gyógypedagógia asszisztens ma a garantált bérminimumhoz közeli összeget keresi, a legutóbbi időkig nettó 145 ezer forintot, ez kizárólag a minimálbér emelése miatt fog emelkedni, de azt is hallottuk, hogy egy 58 éves, nagyon régóta a pályán lévő szakszervezeti vezető is 159 ezer forintot keres. A gyógypedagógiai asszisztensekre a közalkalmazotti bértábla vonatkozik, nem a pedagógus, pedig a kormány ugyan nem létező tanárhiány miatt már egyre több pedagógusi feladatot is el kell látniuk. A megalázóan alacsony fizetések mellett még túl is vannak terhelve! Önálló fizetésemelést – jelentette ki Lantos.

A kabinetvezető szerint elég hozzá egy viszonyszám, Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke mondta nemrégiben, Finnországban három ellátandó diákra jut egy asszisztens, Magyarországon kétszázra. Ez tarthatatlan, és egyszersmind a fogyatékkal élő gyermekekre nézve is lelketlen. Nem véletlen, hogy két pedagógus szakszervezet az elmúlt időkben felvette a sztrájkköveteléseik közé a gyógypedagógiai asszisztensek problémáit.

– A Mi Hazánk Mozgalom azonnali béremelést és tehermentesítést követel azok számára, kik szívvel-lélekkel, hivatásból végzik munkájukat, mert a mai világban ez nagyon nagy érték, egy felelős és jóérzésű kormánynak, főleg annak, amely magát még kereszténynek is vallja, ezt kötelessége viszonyozni anyagilag és erkölcsileg is

– zárta gondolatait.

További híreink

Munkásszállón szabadultak el az indulatok és késeléshez vezettek

Irányi Dániel

131-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

Dunai Tibor

Frei Tamás- Egy őrült háborúja? Ilyen egyszerű lenne?

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen