25.3 C
Budapest
2021. július 24., szombat
Magyar Jelen
Külföld

A kongói olasz nagykövet meggyilkolásának kivizsgálását kérte az ENSZ-től a római kormány

Olaszország arra kérte az ENSZ-t, hogy vizsgálja ki Luca Attanasio olasz nagykövet és testőre, Vittorio Iacovacci meggyilkolását a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte szerdán Luigi di Maio olasz külügyminiszter a parlamentben, ahol beszámolt az incidensről.

Di Maio elmondta, hogy Mario Draghi kormányfővel és az áldozatok hozzátartozóival együtt várt kedd este a repülőtéren arra, hogy hazaszállítsák a két férfi holttestét, amit “szívszorítónak” írt le. A tárcavezető szerint Attanasio és Iacovacci egy aljas rajtaütés áldozatai lettek, írja az MTI.

Mivel a támadást, amelyben a két férfi életét vesztette, a Világélelmezési Program (WFP) menetoszlopa ellen hajtották végre, az olasz kormány részletes jelentést kért a szervezettől a történtekről és a biztonsági intézkedésekről – közölte Di Maio. A külügyminiszter elmondta továbbá, hogy a római ügyészség vizsgálatot kezdett az üggyel kapcsolatban, s tájékoztatott arról is, hogy az olasz katonai rendőrség nyomozóit az incidens helyszínére küldték a történtek feltárására.

Az említett rajtaütés a kelet-kongói Goma városánál történt hétfőn, a Virunga Nemzeti Park területén, a támadásban életét vesztette Mustapha Milambo, a WFP egyik sofőrje is.

Félix Tshisekedi kongói elnök kedden nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett a támadásra adandó válaszról.

Aristide Bulakali Mululunganya kongói belügyminiszter az ország keleti részén tevékenykedő, Ruandai Demokratikus Felszabadítási Erők (FDLR) nevű hutu milíciát gyanúsította a támadással. Az FDLR később közleményben tagadta, hogy köze volt a történtekhez. Az FDLR mindössze egyike az ország keleti régióiban aktív több mint száz fegyveres csoportosulásnak.

 

 

(fotó:index.hu)

További híreink

Egyes erdélyi magyar lapok áttértek Klaus Iohannis államfő nevének a romános írására

Szabó Norbert

Vietnámban 12 év börtönre ítéltek egy kormánykritikus írót

Varga Lilla

Összefoglaló: Európa több országában lassul a járvány

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben