16.2 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

A korlátozások és az emberhiány miatt már 41 ezer fősre duzzadt az országos várólista

Kilencezerrel nőtt a műtétre várakozók sora a harmadik hullám vége óta, ezzel az országos várólista már 41 ezer főre duzzadt. A legtöbben, mintegy 15 ezer ember szürkehályog műtétre vár. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a várólistát teljesítményfinanszírozással és az ügyeleti díjak rendezésével próbálná rövidíteni – összegezte az Atv Híradója.

Hiába a korszerűsített berendezés, az új építésű részleg a dunakeszi szakrendelőben, ha a végeláthatatlan várólisták miatt szinte lehetetlen a bejutás.

“Sajnáljuk, de nincs szabad időpont a következő két hónapban”

– ez az üzenet várja a betegeket az időpontfoglaló rendszerben. Noha a járóbeteg szakrendelő is azon részlegek egyike, ahol egyre hosszabbra nyúlnak a várólisták, a legnehezebb mégis a kardiológiára és a reumatológiára időpontot foglalni.

Ennek oka nem csak az alulfinanszírozás lehet, hanem hogy az agglomerációban a dunakeszi szakellátóhoz tartozik Göd, Fót és Dunakeszi is. Ez kb. 80-100 ezer ember ellátás jelenti. Az összevonás oka vélhetőleg az egészségügyben egyre nyilvánvalóbb és megoldhatatlanabb emberhiány, amit – a jelek szerint – a kormány térségek összevonásával próbál kompenzálni. Csak úgy, mint a háziorvosok esetében.

2021 májusától 9000-rel nőtt a műtétre várakozók sora, így az országos várólista már 41 ezerre duzzadt,

amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a harminc százalékos plusz finanszírozással igyekszik csökkenteni. Lantos Gabriella egészségügyi szakmenedzser szerint az irány jó, de az intézkedés megkésett. Mint mondta:

“A növekedés gyorsulását tudja megállítani, valószínűleg a növekedést nem, de meg kell állítani, mert ez is katasztrofálisan magas szám. Úgyhogy igen ez jó út csak több pénzt kellene beletenni, legalább annyit, hogy 5-10 ezer főre csökkenjen ez a várólista.”

Az elhibázott korlátozó intézkedések is közrejátszanak

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nem kizárólag az alulfinanszírozásban keresendő a probléma oka.

Ebben közrejátszik a koronavírus alatt elhalasztott műtétek feltorlódása, valamint a pályaelhagyók és a szakdolgozók nem megfelelő kifizetése.

A FESZ elnöke úgy látja, amíg a személyi feltételek hiányoznak, a várólisták nem fognak csökkenni.

“A műtéteknél is nagyon sokszor az korlátozza már a műtétek számát, hogy nincs elég műtős, műtőssegéd, szakdolgozó, ápoló. És hát az orvosok száma sem lesz attól több, hogy most több pénzt adunk nekik”

– nyilatkozta Soós Adrianna.

Példának okáért a zalaegerszegi traumatológia és az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi osztálya is szakdolgozói hiány miatt állt le.

Kiemelt képünk illusztráció

További híreink

Dúró Dóra: egy nemzeti-keresztény párttól elvárható, hogy a politikusai a magánéletükben is így éljenek

Varga Lilla

Továbbra is bajban vannak a hazai tulajdonú ruházati üzletek

Faragó Dániel

Stockholm a lakosokra bízza a védekezést

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen