13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságHírek

A kormány intézkedései ellenére is emelkednek az építőanyag árak

A fogyasztóvédelem már hónapok óta vizsgálja az építőanyagok piacán lévő rendellenességeket, a vizsált 500 üzlet 60%-ában találtak szabálytalanságot, viszaélést. 

A családi otthonteremtési kedvezménynek (is) köszönhetően az építőanyagok rohamos drágulásnak indultak, ezért a kormány árkorlátozási eszközökkel élt. A hatóság indokolt esetben akár bírság kiszabásával végződő eljárást indít a szabálytalanságon ért vállalkozásokkal szemben. Ha a hatáskörén túlmutató problémákat tapasztal, a társszervezetek – elsősorban a Gazdasági Versenyhivatal – eljárását kezdeményezi.

Orbán Viktor jelentette be, hogy októbertől kiviteli korlátozást rendelnek el az állam bizonyos építőipari termékekre. Az építőipari anyagok rendkívüli árdrágulásának az ügyében hozott kormányzati döntéseket ismertetve azt is elmondta,

hogy extraprofit különadót vetnek ki, például a kavics, sóder esetében el fogják vonni az árszint fölötti rész 90 százalékát.

Az összesített adatok szerint a kereskedelmi egységek 74 százalékánál emelkedtek az árak, 34 százalékuknál merült fel készlethiány. A termékek széles köre kerül 80-120 százalékkal többe a korábbinál. Egyes helyszíneken és építőanyagoknál előfordult 130-160 százalékot meghaladó mértékű növekedés is, amely mögött túlzó árazás vagy indokolatlan készletvisszatartás sejthető. A fogyasztóvédelmi vizsgálat visszavonásig folytatódik a fővárosban és minden megyében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szektor célzott ellenőrzésével készteti jogkövető magatartásra az építőanyag-forgalmazókat” – írja közleményében az ITM.

(ATV-Magyar Jelen)

További híreink

Emlékeztetik a feledékeny briteket- már Angliában is a negyedik oltás következik

Faragó Dániel

Lobogjon a zászló!

Joó György

Török Gábor szerint is bejut a Mi Hazánk a Parlamentbe

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben