3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
GazdaságHírek

A koronavírus haszonélvezői- szárnyal a Pfizer, a Zoom, a Spotify és a Netflix is

Szárnyaltak a gyógyszergyárak és a Zoom, az olaj és a turizmus a nap vesztese. A forint is közelítette a 370-et az euróval szemben.

Az új szupervariáns okozta aggodalmak mélybe rántották nemcsak az ázsiai, hanem az európai tőzsdéket is. A BUX-index jelentős, 2,7 százalékos eséssel zárta a napot, és a tartós rossz hangulat nemcsak a legnagyobb tőzsdei cégeink, hanem a forint árfolyamát is megviselte.

Az OTP 4,6 százalékot esett, míg a Mol részvénye egy százalékkal, a Richteré 1,7 százalékkal, a Magyar Telekomé pedig 1,6 százalékkal került lejjebb a pénteki kereskedés végére a Portfolio összesítése szerint. Mivel a befektetők szabadulni kezdtek a kockázatosabb befektetésektől, ezért a forint-euró árfolyam, amelyet a csütörtöki igen jelentős jegybanki beavatkozás – az egyhetes betéti kamat 2,9 százalékra emelése – épphogy csak stabilizálni tudott, pénteken a nap végére ismét 369,5-ig gyengült. De gyengült a dollár árfolyama is a nemzetközi pénzpiacokon, míg a hagyományos menekülővaluták, mint a svájci frank és a jen masszívan emelkedni kezdtek.

Jelentések szerint a piacokat 2020 tavasza óta nem látott mértékben rázta meg a vírus miatti pánik.

Logikusan a pandémiát támogató részvények tudtak erősödni, beleértve például a Zoom papírjait és a gyógyszer- és vakcinagyártók részvényeit – a Modernáé húsz százalékkal emelkedett, a Pfizeré pedig rekordot döntött Amerikában. Minden más esett, de főleg a légitársaságokat, repülőgépgyártó, szállásfoglaló cégeket büntették a befektetők. Akadt olyan részvény, amelynek az egész éves értéknövekedését elvitte a pénteki riadalom.

Az olaj ára azután kezdett szabadesésbe, hogy az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Afrika déli régiójából érkező repülőjáratok fogadásának felfüggesztésére kéri a tagállamokat az új vírusvariáns, a B.1.1.529 terjedésének lassítása érdekében. A megfékezést már eleve feladták, miután alig egy nappal azt követően, hogy tömeges dél-afrikai terjedéséről érkeztek hírek, Európában, Belgiumban is azonosították. Az izraeli igazolt fertőzéses esetek miatt pedig szükségállapot elrendelését fontolgatja a vakcinázás élországa, amelyben a lakosság harmadik oltását már a nyár óta végzik. New Yorkban szeptember óta először hetven dollár alá esett a nyersolaj ára.

A piacokon főleg amiatt aggódnak, hogy a gazdasági kilábalás lassulásával és az infláció növekedésével kapcsolatos eddigi befektetői aggodalmakat tovább erősíti az újabb lezárásokkal kapcsolatos félelem.

(index)

További híreink

Ismét “fontos” kérdésben döntött a WHO: átnevezik a majomhimlőt, mert a név “rasszista”

Irányi Dániel

Pozitívuma is van az elszabadult rezsiáraknak – a Jobbik bezárja irodáját

Faragó Dániel

Nem jön Budapestre a magyar helyreállítási terv elfogadásának bejelentésére az Európai Bizottság elnöke

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben