13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

A koronavírus miatt gödörben az Aston Martin

Több mint 10 százalékot zuhant az Aston Martin árfolyama, miután a cég ismertette első negyedéves gyorsjelentését, amiből kiderült, forgalmuk jelentős mértékben esett vissza.

A James Bond filmekből már jól ismert Aston Martin ismertette legfrissebb számait. A koronavírus évében a cég értékesítése az első negyedévben a tavalyi év első negyedévéhez képest 1 057 darab járműről 45 százalékkal 578 darab járműre csökkent. Az USA-ban 57 százalékkal kevesebb autót adtak el, míg Kínában  86 százalékos volt a visszaesés. Ez az árbevételen is meglátszott, amely 196 millió fontról 60 százalékkal, vagyis 78,6 millió fontra csökkent.

A nettó veszteség pedig tovább nőtt, a tavalyi első negyedéves 13,9 millió fontról 101,1 millió fontra.

A járvány teljesen szétzilálta az autóipari keresletet, az üzemekben pedig globálisan felfüggesztették a gyártást. Ennek ellenére az Aston Martin walesi gyára már újraindult múlt héten, viszont a dél-angliai üzem még mindig nem.

Pozitívumokról is beszámolhatott a vállalat, ugyanis a jövőbeli értékesítés motorjának számító DBX SUV járművük gyártása a terv szerint halad. Elmondásuk alapján sok megrendelés kaptak, és a járműveket már nyáron kezdhetik leszállítani.

A válságra válaszként fizetés nélküli szabadságra küldték dolgozóikat, biztonsági intézkedéseket vezetettek be és jelentősen csökkentették a menedzsment fizetését.

A jelenlegi bizonytalan helyzet miatt a társaság továbbra is minden jövőbeli finanszírozási és refinanszírozási opciót megvizsgál, hogy növelje a likviditását

– áll a társaság jelentésében.

Az Aston Martin nem adott előrejelzést a jövőbeli pénzügyi teljesítménnyel kapcsolatban.

A jelentés következményeképpen nagyot zuhant a cég részvényárfolyama. Ma 13,5 százalékkal kereskedik lejjebb, ami új történelmi mélypontot jelent a tőzsdére vezetés óta tartó folyamatosan csökkenő szériában.

(Portfolio.hu nyomán – Fotó: Getting Images)

További híreink

Meghátrál a kormány az önkormányzatok nyomására?

Irányi Dániel

Már megint románok mellett kampányol a Momentum

Kemény János

Az ortodox egyház továbbra sem tartja be az óvintézkedéseket

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben