17.5 C
Budapest
2021. szeptember 27., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza

A korrepetálás megadóztatását sürgeti a romániai diáktanács

A diákoknak adott magánórák megadóztatását, a korrepetálásból származó jövedelmüket elhallgató tanárok megbírságolását sürgeti az oktatási, pénzügyi, belügyi és igazságügyi minisztériumhoz intézett felhívásában a romániai diákok országos tanácsa (CNE).

A Hotnews.ro hírportál által csütörtökön ismertetett közleményében a diáktanács azt állítja: 2019-ben a romániai közoktatásban dolgozó 172 ezer tanár közül alig 4135 (2,4 százalékuk) tüntette fel adóbevallásában, hogy magánórákból is van jövedelme, holott a CNE szerint az utóbbi időben valóságos iparággá nőtte ki magát a magánórák piaca, és a végzős diákok csaknem fele vesz magánórát.

Az oktatási minisztérium egy tavaly szeptemberi kimutatása szerint a nyolcadikosok 47, illetve a tizenkettedikesek 42 százaléka jár korrepetálásra. A CNE felidézte: egy 2007-ben készült felmérés szerint a diákok mintegy 27 százaléka járt magánórára, egy 2010-es tanulmány pedig kimutatta, hogy a romániai szülőknek évente több mint 300 millió euróba került iskoláskorú gyermekeik korrepetálása.

A 2018-ban miniszteri rendeletbe foglalt közoktatási etikai kódex tiltja a tanároknak, hogy pénzért korrepetálják azoknak az osztályoknak a diákjait, amelyekben tanítanak, de a CNE szerint sok pedagógus nem tartja be ezt a megkötést, ami nyilvánvaló érdekkonfliktust idéz elő.

“Nem hunyhatunk szemet az oktatási rendszerben jelen lévő korrupció felett. A be nem vallott jövedelem: adócsalás. Márpedig, ha a diáknemzedékek sora elé erkölcsi példaképként állított pedagógusok folyamodnak ilyesmihez, semmi remény nincs egy értékorientált, hatékony oktatási rendszerre, törvénytisztelő, kötelességtudó nemzedékek nevelésére”

– olvasható a diáktanács közleményében.

(Kép: illusztráció/Getty Images)

További híreink

Tizenévesek rongálhatták meg a sepsiszentgyörgyi Vitéz Mihály-szobrot

Irányi Dániel

Bekérették a szlovák külügybe a pozsonyi magyar nagykövetet

Varga Lilla

Üvöltve verte az asztalt egy román doktornő: Romániában élünk, románul beszéljen!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen