35.2 C
Budapest
2022. augusztus 17., szerda
Magyar Jelen
Vélemény

A leghosszabb éjszaka fényei

December 21-én este – ha az időjárás engedi – ritka égi jelenség tanúi lehetünk: a Szaturnusz és a Jupiter szinte teljes együttállásban lesz látható az égbolton, ezáltal úgy tűnik majd, mintha a két bolygó egyetlen, fénylő csillagként ragyogna.

Az asztrológia tudományának ismerői szerint, e két égitest különböző konstellációi általában nagy változások, korszakhatárok hírnökei, melyek kisebb, húszéves ciklusok során is megközelítik egymást, azonban a mostanihoz fogható jelentőségű, ritka együttállásukra több évszázadonként kerül csak sor. (Magyar vonatkozásban például a tatárjárás idején lehetett hasonló látványban része elődeinknek.) Egyes feltételezések szerint, a Bibliából ismert betlehemi csillagnak nevezett égi jelenség esetében is egy különleges Jupiter–Szaturnusz együttállás lehetett az, ami a napkeleti mágusoknak utat mutatott.

Fotó: skysafari

Az elmúlt két évszázadban, melyek kapcsán mondanunk sem kell, milyen meghatározó jelentőségű, gyakran drámai hatású események zajlottak a történelem ezen időszakában, a két égitest az úgynevezett föld jegyű, vagyis a Bika, a Szűz és a Bak csillagképekben találkozott egymással, azonban 2020. december 21-én, a téli napfordulóval egyidejűleg, átlépnek a Vízöntő csillagképbe, és a következő kétszáz évben a levegős állatövi jelekben fognak újra együtt mutatkozni.

Akár elfogadjuk azonban, hogy az égi jelenségek, mintegy kozmikus kronográfként, előrejelezhetik az idő minőségi változásait, akár nem, kétségtelen tény: az elmúlt években, de különösen a 2020-as esztendőben olyan horderejű események zajlottak a világban, melyek alapjaiban rengették meg a korábban viszonylag stabilnak tűnő struktúrákat, és további, nagy jelentőségű változások bekövetkeztét is előrevetítik.

Remélhetőleg az eljövendő évek, évtizedek új kihívásai ellenére mi, magyarok továbbra is képesek leszünk megőrizni, és az utánunk jövőknek is továbbadni, mindazon hagyományainkat és értékeinket, melyek földrajzi tájegységeink természeti és épített környezetében, a génjeinkben, nyelvünkben és kultúránkban élő valóságok, s melyek egyedivé tesznek minket a világ ezerféle népeinek sorában.

Visszautalva a bevezetőre: ha a csillagok állása kedvező lesz számunkra, és magunk is megtesszük a lehető legtöbbet, ami tőlünk telik, akkor bízvást ellen tudunk majd állni mindazon külső és belső erőknek, amelyek azon munkálkodnak, hogy világunkat gyökeresen és drasztikusan átalakítsák, identitásunk bázisait múltunk minden örökségével egyetemben végképp eltöröljék.

Ezekkel a – megerősítő hatásúnak szánt – gondolatokkal kívánunk áldott, békés, szeretetben gazdag karácsonyi ünnepet minden magyarnak, igaz és jó embernek idehaza és a határon túl, szerte a nagyvilágban.

Pintér Tibor

Fotó: skysafari

További híreink

Lakatos Márk a melegek Jakab Pétere

Faragó Dániel

Üzenem Brüsszelnek, avagy utógondolatok a(z ere)Szájer ügyről

Faragó Dániel

Péter, a szavazatkufár

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben