28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A lengyelek 91,9 százaléka vallja magát katolikusnak, de mégsem ilyen egyérelmű

A lengyelek 91,9 százaléka vallja magát katolikusnak, viszont aggasztó trend, hogy az utóbbi majdnem harminc évben felével csökkent a vallásosság a fiatalok körében – derült ki a lengyel katolikus hírügynökség (KAI) pénteken közzétett jelentéséből, amelyet a CNA katolikus hírportál idézett – írja az MTI.

“Az utóbbi 25 évben a fiatalok körében 20 százalékkal esett a magukat vallásosnak mondók és 50 százalékkal a vallásukat gyakorlók száma. Ugyanakkor a hívő fiatalok részaránya stabil maradt, illetve valamelyest növekedett, bár még mindig elenyésző kisebbséget alkotnak 6-8 százalékos részarányukkal” – olvasható a jelentésben.

“Megbíztunk a demokratizálási folyamatokban és az iskolai tantervekben, de a fiatalok szívei elfordultak, valaki más ragadta el őket” – fogalmazott Grzegorz Suchodolski püspök a jelentés ismertetésekor. A PAP lengyel hírügynökség megjegyezte, hogy a jelentés újabb csapást jelent a lengyel katolikus egyházra, amelyet egy sor szexuális botrány rázott meg. Az egyháznak emellett védekeznie kell az erős szekuláris behatásokkal szemben is.

Az Egyház Lengyelországban című jelentés szerint a magukat katolikusoknak valló emberek 36,9 százaléka jár rendszeresen templomba. A lengyelek alig valamivel több mint 3 százaléka vallotta magát nem hívőnek, míg 0,9 százaléka ortodox kereszténynek. A jelentés kiemeli, hogy a katolikus egyház erkölcsi – különösen szexualitást érintő – tanításait támogatók részaránya csökkent.

A katolikusok mindössze 20 százaléka vélte erkölcstelennek a házasság előtti szexuális kapcsolatot. A jelentés összegzése emellett hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány “rávilágított a közösségi vallásos gyakorlat gyengülésének folyamatára”, ugyanakkor megerősítette “a családi összetartást és a vallásosságot”. A jelentés kitér arra is, hogy a Lengyel Katolikus Egyháznak jelenleg két bíborosa, 29 érseke, 123 püspöke, 33 ezer papja és mintegy 19 ezer apácája van.

Tavaly 2556-an tanultak papi szemináriumokban. Globálisan 1883 lengyel misszionárius szolgál a világ 99 országában öt kontinensen. A dokumentumban ismertetett adatok szerint Lengyelországban 1050 katolikus kegyhely van, a legnépszerűbb a czestochowai Jasna Góra pálos kolostor, amely a Fekete Madonna ikont őrzi. A kolostor 2019-ben 4,4 millió zarándokot fogadott.

(Fotó: www.ncronline.org)

További híreink

Koronavírus: 17 millió nyércet ölnek le Dániában

Irányi Dániel

Parlament- Dúró Dóra a családokról, Hiller a gulyáslevesről, az LMP a klímáról beszélt, a Momentum pedig több pénzt akar a cigányoknak

Faragó Dániel

Újabb gyilkosokat fogtak (+videó)

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben