8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

A lengyelek rájöttek – mégsem akkora buli az EU-tagság

Egy dokumentum szerint Lengyelország 2004 és 2020 között nettó 593 milliárd zlotyt (45,6 ezer milliárd forint) kapott az uniós költségvetésből. Lengyelországból viszont a nyugat-európai cégek 981 milliárd zloty (75,4 ezer milliárd forint) értékű nettó nyereséget vittek ki.

A mérleg mínusz 388 milliárd zlotyt (29,8 ezer milliárd forint) tesz ki Lengyelország rovására, az ország így évi átlagban mintegy 23 milliárd zlotyt veszít. Ehhez a jelentésben hozzáadták a negatív kereskedelmi mérleg értékét – 148 milliárd zlotyt (11,4 ezer milliárd forint) – így összességében mintegy 535 milliárd zlotyt (41,1 ezer milliárd forint) érő veszteségre értékelték a Lengyelország EU-tagsága alatt elért gazdasági mérleget.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) listájáról megválasztott európai parlamenti képviselő, Patryk Jaki kezdeményezésére készített jelentést a varsói közgazdasági egyetem professzora, az uniós témakörrel foglalkozó Schumani Gondolat Intézet elnöke, Zbigniew Krysiak, valamint a Varsói Egyetem politológiaprofesszora, Tomasz Grosse vezetésével dolgozták ki.

A szejmben hétfőn tartott bemutatón Jaki hangsúlyozta: a politikai vitákban gyakran különösen a nyugat-európai politikusok hangoztatják, hogy az uniós alapok felhasználása kapcsán Lengyelország bankautomataként kezeli az EU-t. „Nem mutatnak meg minden összefüggést, vagyis azt, hogy Lengyelország uniós belépésekor az (EU-)alapok a lengyel piacra való belépést szavatolták (a nyugat-európai cégeknek)” – jelentette ki Jaki.

A francia professzor, Thomas Piketty azt is kiszámolta, hogy Magyarország vált az egyik leginkább külföldi tulajdonú gazdasággá a kilencvenes évek óta.

Ez az oka annak, hogy Magyarországról sokkal több profit megy külföldre, mint bármely más közép-európai országból, és annál is több, mint amennyit az ország uniós támogatásként visszakap

Piketty szerint 2005 és 2015 között is átlagosan Magyarországot hagyta el a legtöbb külföldi tőkejövedelem évente,

nem csak a visegrádi országok között, hanem a közép-kelet-európai térségben is. Eközben Szlovéniából vagy éppen Romániából átlagosan ennek kevesebb mint a fele megy külföldre. Magyarország reálgazdasági értelemben az unió nettó befizetője, és felveti annak lehetőségét, hogy a legfejlettebb országok pedig nettó haszonélvezői.

A fenti számok ellenére Magyarországon sajnos a Mi Hazánk az egyetlen párt, mely népszavazást tartana az uniós tagságunkról. Az Európai Egyesült Államok felé haladó EU helyett a nemzetek Európája jelenti a Mi Hazánk Mozgalom külpolitikai programjának alapját.

Orbán Viktor tavaly végre Dúró Dóra egy azonnali kérdésére válaszul az Országgyűlésben elárulta az EU-tagságunk mérlegét: Magyarország éves szinten nettó 4,1 milliárd eurót kap az Uniótól, a hazánkban tevékenykedő külföldi cégek viszont 6 milliárd eurót visznek ki évente az országból. Hazánk tehát az EU nettó ráfizetője. Mindezek után érthetetlen, hogy Orbán Viktor nem támogatja a népszavazást az EU-kilépésről, melyet a hatályos Alaptörvény jelenleg sajnos tilt. Ezért elsőként módosítani kellene az Alaptörvényt, hogy az EU-ba történt belépéshez hasonlóan a keserű tapasztalatok után a kilépésről is népszavazáson dönthessen a magyar társadalom

-írta korábban Novák Előd, a párt alelnöke.

A Mi Hazánk üdvözli az AfD döntését

(k.info-mandiner-Magyar Jelen)

További híreink

Fényes nappal támadtak meg egy nyomozót New Yorkban

Irányi Dániel

Feloldották az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek leszállási tilalmát

Varga Lilla

Svédországban egy 12 éves lány megerőszakolásáért mindössze 1 év börtön jár

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen