23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld Hírek Kiemelt

A magyar egyetemekre járó diákoknak fizetniük kell majd a Diákváros bizonyos szolgáltatásaiért?

Az épülő Diákváros területén lesz edzőterem, könyvtár, a kínai egyetem hallgatóinak ráadásul mindez ingyen, miközben a magyar diákoknak majd fizetniük kell ezek használatáért – derül ki az erről szóló minisztériumi prezentációból. 

A kollégiumfejlesztés az innovációs tárca állítása szerint azért indokolt, mert évente 7-8000 ezer diáknak nem jut kollégiumi hely. A kollégiumi férőhelyek közül 8500 a forgalmas bevezető főutakhoz közeli területen épülne meg a zsugorított Diákvárosban, a kínai campus számára pedig 3000 férőhely létesülne – ismerteti a Népszava.

Utóbbiak a magyar egyetemek hallgatói számára nem lesznek nyitottak. Akik a Fudanra járnak, azok pedig havi 56 ezer forintos kollégiumi díjat is fizethetnek majd. Figyelembevéve a fővárosi egyetemi kollégiumok havi díjait, melyek 10-15 ezer forint körül mozognak, ez igen magas összeg. A Fudan tandíja ráadásul alapszakon évi 2,3 millió, mesterszakon 3,3 millió forint.

Palkovics állítása szerint a régi nagyvásártelepen kialakítandó közösségi tér se méretében se funkciójában nem változik. Ezt viszont időközben a kínai egyetemhez csatolták, így nem világos, azt a magyar diákok milyen feltételek mellett vehetik majd igénybe.

A pénzügyi részből ugyanis kiderül, hogy a sportlétesítményeket és a könyvtárat külsősök csak térítési díj ellenében használhatják, miközben a Fudan diákjainak az egyetemi képzéshez kapcsolódóan ingyenes.

A prezentációban felvázolt becslések szerint a Fudan egyetem, és a sport- és konferenciaközpont felépítése nagyjából bruttó 686 milliárdot emészt fel, nem számítva a megvásárolandó telek árát. A teljes üzemeltetési költség pedig évi több mint 50 milliárdba kerül majd. Hogy ezt ki fogja kifizetni, azt nem verték nagy dobra.

Fotó: AFP

További híreink

Kiraboltak egy bankot Pécsett szájmaszkban

Dunai Tibor

A német kormány terrorizmusnak tekinti az Izrael elleni rakétatámadásokat

Faragó Dániel

Jogerős és gyalázatos: végleg elvették Székelyföldtől a Békás-szorost

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen