14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Belföld

A Magyar Sziget főszervezője ígéri, a „bűbáj földjén” ismét leomlanak a határok

A Magyar Sziget több mint egy fesztivál. A hely, ahol valóban azt érezhetjük, leomlottak a gúnyhatárok, ahol olyat tapasztalunk, amit máshol nem, ahol jó magyarnak lenni – legalábbis így volt ez hosszú éveken át. Majd néhány évig csend volt, hogy aztán tavaly újra magasba emeljék a zászlót.

„Valami letűnt világot keresünk mindannyian a mai globalizált, arctalanított környezetünkben. Keressük a tündéreket, a szentté avatott királyainkat, győztes hadvezéreinket, a halállal dacoló vitézeinket, a tündöklő kastélyainkat, rendíthetetlen várainkat, fehér falú házainkat, aranyló mezőinket, kristálytiszta forrásainkat, áttetsző, kék tengereinket és a szűzhófedte, égig érő hegyeinket. Keressük a magasabb rendű célokért makacsul élő, majd meghaló uralkodóinkat és a vezetőikhez hűséges és összetartó, öntudatos népünket”

– fejtette ki Toroczkai László, a Magyar Sziget életre hívója évtizedekkel ezelőtt.

Spigut Tamással, a 2020. évi Magyar Sziget főszervezőjével beszélgettünk, kik állítják, hol is máshol támaszthatnák fel újra ezt a szellemiséget, mint Ásotthalmon, a „bűbáj földjén”.

– Bizonyára sok dolog érdekelheti olvasóinkat, hogyan áll össze egy fesztivál, mint főszervezőnek, milyen feladatai vannak és hányan segítenek a szervezésben?

– A fesztivál előkészítése, szervezése, koordinálása és a marketing része az én feladatom. Első körben, mint minden ilyen jellegű fesztiválon, az esti programok szervezésével kezdődik, vagyis a zenekarok szerződtetésével. Ők lesznek az egész fesztivál meghatározó „elemei”. Természetesen nem egyedül dolgozom, ahogy eddig, a legtöbb Magyar Szigeten, itt is segítenek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjai és majd a fesztiválon is együtt dolgozunk. Mellettük természetesen a helyszínt is biztosító az ásotthalmi önkormányzat dolgozói is bekapcsolódnak a munkába. Most körülbelül 4-5 ember dolgozik a Magyar Sziget létrejöttén, de ahogy közeledünk az eseményhez és természetesen a fesztivál alatt sokan kapcsolódnak be a munkába.

Spigut Tamás, főszervező

– Lehet már tudni, hogy kik és mikor lépnek majd fel és kik lesznek a kísérő programok, például a kerekasztal beszélgetés résztvevői?

– Rengeteg dolgunk van még, de egyre jobban körvonalazódik a program. Megvan az összes zenekar akik ott lesznek Ásotthalmon, őket a facebook oldalunkon folyamatosan jelentjük be. Már bejelentettük, hogy jön a Kárpátia, a Lord, a Nemzeti Hang, a Romantikus Erőszak, a Dalriada, a Rómeó Vérzik. Összesen 13 fellépő zenekarunk lesz idén. Az előadások és beszélgetések, kulturális programok idén se maradnak el, ezek szervezése is folyamatos, így erről még részleteket nem árulok el, de érdemes tehát követni minket a facebookon, hiszen ott értesülhetnek majd a többi fellépőről és programról.

– Tavaly volt hosszú évek után volt újra Magyar Sziget. Mit vártak a fesztiváltól és azt elérték 2019-ben?

– Mivel tavaly amolyan próbálkozás volt, hogy újra megrendezzük Magyar Szigetet egy másik fesztivállal karöltve, a Rózsa Sándor Fesztivállal együtt vártuk az érdeklődőket, akkor csak hétköznapokon. Nem tudtuk, pontosan hogy fogadják, mennyien jönnek el, de azt hiszem jól mutatja a sikerét, hogy idén két nap helyett már négy napos és önálló programként szervezzük a 18. Magyar Sziget. Teljesen elégedettek voltunk a tavalyi újrakezdéssel.

– Bizonyára Ön is emlékszik a régi Magyar Szigetek felejthetetlen pillanataira, valóságos közösségformáló erővé vált a nemzeti táboron belül, hogyan élte meg azokat az időket?

– Nem is lehet elfelejteni azt. Más helyszín, más idők voltak, felejthetetlen koncertekkel és előadásokkal. Akkor én vendégként voltam ott és nem szervezőként, tehát most merőben más oldaláról látom és nézem a rendezvényt.

A célom viszont ugyanaz, felejthetetlen pillanatok megteremtése, több ezer határon belüli és határon túli magyar testvérünk számára.

Sziva Balázsék ismét a húrok közé csapnak

– Mikor töltheti be a Magyar Sziget az akkori szerepét?

– Már most is azon dolgozunk, hogy egy színvonalas, emlékezetes fesztivált rendezzünk. A terveink megvalósulásával biztos vagyok benne, hogy már idén nagyot lépünk a régi sikerek felé.

– Lehet túlszárnyalni a múlt Magyar Szigeteit? 

– Az első célunk, hogy a régi Magyar Szigetek hangulatát és létszámát elérjük. Úgy gondolom, ehhez minden feltétel adott. Viszont eltérőek a környezeti és a helyszíni adottságok, melyekhez alkalmazkodnunk kell, de mindennel megbirkózunk, próbálunk teljes körűen megfelelni az igényeknek. Lesz több kempingünk, kollégiumi és panziós szálláshelyünk, fesztivál buszjárat, kerékpárkölcsönzőnk, strand és még nagyon sok egyéb, ami például a régi szigeteken nem volt. Tavaly 1500-2000 ember volt itt naponta, és hangsúlyozom, hétköznapi napokon. Idén mindenképpen több látogatóra számítunk.

– Sokszor hallottuk korábban, „ahol leomlanak a határok”. Mit gondol, mennyien látogatnak majd el Ásotthalomra a gúnyhatáron túlról? Foglalkoznak azzal külön, hogy az elszakított nemzetrészeken élőket is bevonják akár a szervezésbe, akár mint meghívottként vendégek legyenek jelen?

– Továbbra is ez a mottónk, jelmondatunk:

„Ezen a nyáron ismét leomlanak a határok!”

Szeretnénk ha minél több határon túli magyart megmozgatni. Hadd áruljam el, több felvidéki magyar előadó is lesz. Azt persze még nehéz megjósolni, mennyien jönnek a határon túliak, de hozzá kell tennem, a mostani fesztiválhelyszín azért sokkal kedvezőbb a délvidékieknek és az Erdélyben élőknek a távolság miatt. Lesznek fesztiváljárataink, melyek a szegedi tömegközlekedési csomópontoknál is megállnak majd. Ezzel nagyban megkönnyítjük az eljutást Ásotthalomra.

Természetesen a Kárpátia is elmaradhatatlan

– Már csak ez az egy törekvés kiemeli a többi fesztivál sorából a Magyar Szigetet, de azt gondolom, van még több is. Játszunk el egy kicsit a gondolattal, mi volna, ha ön elé állna egy fiatal és azt kérdezné, miért menjen inkább a Magyar Szigetre, és miért ne Sziget Fesztivált válassza? Hiszen azonos időben lesz a kettő. 

– A vendéglátásban dolgozom a hétköznapokban, így jól ismerem a fiatalok gondolkodását. Elképzelhető, hogy nem minden fiatalnak tudnám elmagyarázni ezt, de ez nem is feltétlenül cél. Az köztudott, hogy a Magyar Sziget Fesztiválon a nemzeti rockot játszó zenekarok lépnek színpadra elsősorban. Egy techno rajongónak, aki nemhogy a nemzeti rock szót nem ismeri, mert például magát a rock műfajt is gyűlöli, lehet, kár lenne megmagyarázni ezt. Persze azt el tudom képzelni, hosszabb távon az esti programokba becsempészünk egy-egy eltérő műfajt, de a döntő különbség azért nem itt van a két fesztivál szellemisége között. Nyilván a Sziget Fesztivál elengedhetetlen alapja a drog, míg nálunk ez kizárt. Itt a magyarságtudat a „kötőanyag”. Egyszer sem voltam a Sziget fesztiválon és nagy valószínűséggel nem is megyek oda. De ahogy hallom, lassan már magyar látogatókat is alig látni, a fellépők legtöbbje külföldiek. Ez is hatalmas különbség.

Talán a legjobb kérdés az egy fiatal számára, hogy egy olyan közegben szeretne szórakozni, ahol mindent áthatnak a drogok, egy identitás nélküli masszában, vagy ezt inkább kulturált keretek között szeretné tenni?

Olyan helyen, ahol szellemileg is épülhet, ahol nem kell attól félnie, hogy kirabolják és nem szeméthegyekre ébred reggel. Ezt a sort hosszan folytathatnám. Tehát minden egészséges gondolkodású magyar fiatal, és természetesen idősebb honfitársunk vésse be naptárába: augusztus 5.-9., Ásotthalom, Gárgyán erdő. Várunk mindenkit a „bűbáj földjére”, mert felejthetetlen élményekkel gazdagabban térhetnek haza.

További híreink

Államtitkár lett a volt SZDSZ-es politikusból

Faragó Dániel

A Szent Ferenc Állatotthonban járt a Zöld Hazánk

Kemény János

Keddre másodfokú figyelmeztetéseket is kiadtak zivatarveszély miatt

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben