19.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Hírek

A Majdan emlékezete: megosztott ukrán közvélemény

Napjainkban csupán az ukránok 45,5%-a jellemezné a méltóság forradalmaként a 2013 végén – 2014 elején Ukrajnában, a Majdanon lezajlott eseményeket – erről tanúskodik a Razumkov Központ és a Demokratikus Kezdeményezések Alap közös felmérése, amelyről a strana.ua számol be. 

A válaszadók további 17,7%-a szerint „ez kényszerű hatalomváltás volt, nem teljesen legitim eszközökkel”, 23% szerint államellenes puccs, 13,7% ugyanakkor nem tudott válaszolni a kérdésre. Mint látható, összességében az ukránok több mint 40%-a választotta inkább a „méltóság forradalmának” valamely alternatív meghatározását.
 
A megkérdezettek 58,8%-a nem szeretne visszatérni a 2014 előtti Ukrajnába. A válaszadók 38,9%-a felelt erre a kérdésre határozott nemmel, 19,9% pedig „az inkább nem” válaszlehetőséget jelölte meg.
 
Ha az események napjainkban zajlanának, az ukránok 37,8%-a lenne kész támogatni a Majdant, 10,2% az „antimajdant”, 39,1% viszont nem támogatna senkit. Tehát a Majdant jelenleg az ukrán lakosságnak csupán valamivel több mint az egyharmada támogatná.
 
A felmérést 2019. december 13–18. között végezték Ukrajna valamennyi régiójában a Krím és a Donyec-medence megszállt területeinek kivételével, 2017 felnőtt (18 évesnél idősebb) válaszadó bevonásával.
 
(strana.ua/Kárpátalja)

További híreink

Elmaradhatnak az érettségi vizsgák a tervezett májusi időpontokban

Joó György

Az iraki parlament az amerikai erők kivonulását követeli

Szabó Norbert

Görögország és Egyiptom közösen akadályozná meg a török terjeszkedést a Földközi-tengeren

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen