21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

A mecsetek újranyitásával újból felszökött a fertőzöttek és a halálesetek száma Iránban

Iránban újranyitották a mecseteket a koronavírus-járvány által kevéssé érintett megyékben hétfőn, de ismét megugrott a halálos áldozatok és az új igazolt fertőzöttek száma – derül ki a friss adatokból.

Hétfő délig 74 új halálesetet jelentettek, így 6277-re nőtt a halálesetek száma – közölte Kianus Dzsahánpur, az egészségügy-minisztérium szóvivője.
Az új halálesetek száma jelentősen megnőtt az előző napi 47-hez képest, igaz, hogy 55 nap alatt a vasárnapi volt a legalacsonyabb halálozási adat.

Dzsahánpur közölte azt is, hogy 1223 új fertőzést szűrtek ki az elmúlt 24 órában, így az igazolt fertőzöttek száma 98 647-re emelkedett.
Az állam 132 megyében engedélyezte a február végén bezárt mecsetek újranyitását. Az egészségügyi tárca szerint a hívőknek maszkot és kesztyűt kell viselniük, csak félórát tartózkodhatnak az ima alatt saját személyes tárgyaikat használva az imához.


A mecseteknek kell ételről, italról és kézfertőtlenítőkről gondoskodniuk, és minden felületet fertőtleníteniük kell az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség szerint.
Kianus Dzsahánpur szerint az első esetek februári bejelentése óta 79 397 beteg hagyta el a kórházat, 2676 fertőzött állapota válságos.
Haszán Róháni iráni elnök hétfőn kijelentette, hogy Iránnak “sikerült hatékonyan megakadályozni a vírus terjedését” az ország “számos” régiójában.

Az Egyesült Államoknak az “emberi jogokkal ellentétes” Irán elleni szankciói azonban akadályoztak a vírus megfékezésére irányuló erőfeszítéseket – szögezte le újólag az államfő az el nem kötelezett országok mozgalmának videókonferenciáján, megjegyezve, hogy a szankciók megakadályozták a cégeket abban, hogy Iránnak szállítsanak egészségügyi felszerelést.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban döntött úgy, hogy felmondja az Irán és a hat nyugati nagyhatalom között három évvel korábban megkötött atomalkut, és újból bevezette a perzsa állam elleni szankciókat.
Hivatalosan a gyógyszerekre és orvosi berendezésekre nem vonatkoznak a büntetőintézkedések, de a nemzetközi bankok – az amerikai megtorlástól tartva – gyakran utasítanak vissza bármilyen termékre vonatkozó, Iránnal kapcsolatos tranzakciót.

MTI

További híreink

Hatálytalanították a lengyelországi Walbrzych határozatát a kötelező oltakozásról

Irányi Dániel

Bömbölő metállal próbálhatják elűzni a sáskákat Nepálban

Szabó Norbert

Háromszáznál is több határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen