2.5 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltSzórakozás

Sziva Balázs: “A média legalja egyszerűen képtelen elviselni a sikereinket…”

A zenei világban divatok jönnek-mennek, de a Romer 25 éve ugyanazt képviseli. Az együttes frontemberével, Sziva Balázzsal nemcsak az idei év sikereiről, hanem Trianon századik évfordulójáról és a jövő márciusra tervezett szuperkoncertről is beszélgetünk.

– Milyennek értékeled 2019-et a zenekar szempontjából? Sikeres évet zártok?
– Nagyon! Fontos év volt ez számunkra, hiszen a zenekar idén ünnepelte 25 éves fennállását, amit március 15-én és 16-án egy nagyszabású dupla születésnapi fellépéssel ünnepeltünk, egyik nap Budapesten a Barba Negrában, a másik nap Székelyudvarhelyen. A média legalja egyszerűen képtelen elviselni a sikereinket, így kaptuk a szokásos támadásokat, de mi tesszük a dolgunkat továbbra is, a rombolást meghagyjuk nekik.
Idén is koncerteztünk Kárpát-medence szerte, Bugacpusztán a Kurultájon pedig igazán festői környezetben újra bemutattuk a legszebb hun és magyar regéket feldolgozó Mondák könyve című műsorunkat.

– Ha már a Kárpát-medencénél tartunk, beugrott, hogy hatalmasat szólt a magyar válogatott szurkolótáborával, a Carpatian Brigade-el közösen készült dalotok, a Tavaszi szél. Honnan jött az ötlet az együttműködésre?
– Az egyik előénekesük keresett meg még az év elején azzal, hogy a CB 10 éves születésnapja alkalmából mit szólnánk egy ilyen kooperációhoz. Sok számunk népszerű szurkolói körökben, a magyar népzene is közel áll hozzánk. Ez volt a kapcsolódási pont. Nekem nagyon szimpatikus, amit csinálnak, ott volt például a Szent Koronás, vagy a Mátyás királyos élőképük és ugyanúgy ide tartozik az egyik legszebb népdal, a Tavaszi szél beemelése a lelátói nóták közé. Ez amúgy a Sepsiszentgyörgy nagyváradi vendégjátékán született, ahol a Carpathian Brigade tagok is nagy létszámban képviseltették magukat. Korábban jellemzően angol és olasz dallamok átköltött változatai szóltak a hazai stadionokban, úgyhogy a Tavaszi szél, amit mindenki már az óvodában megtanul, igazán üde színfolt ezen a téren. A dalhoz Szilvási Péter barátunk készített egy klipet, ami gyorsan népszerű lett a videómegosztókon.

– Októberben a nemzeti ünnepre egy igazán emlékezetes akusztikus esttel készültetek. Mit gondolsz, a rajongóitok számára miért ennyire különleges és mély érzelmekkel teli az 1956-os forradalom és szabadságharc?
– A Corvin közi felkelők parancsnokának, Pongrátz Gergelynek a visszaemlékezései nyomán összeállított 56 lángja című rockmegemlékezésünk sikere még minket is meglepett. Számunkra is nagy élmény volt ez a koncertszínház, amelyben Pongrátz Gergely Vári-Kovács Péter színművész hangján “szólalt meg”. Rengeteg lelkes visszajelzés érkezett hozzánk az előadással kapcsolatban. 1956 időben még nincs olyan messze. A nagyszüleink, dédszüleink korosztálya személyesen élte át az akkor történteket, így, az ő elmesélésük alapján a mai fiatalokhoz is közelebb állnak. Velünk élő, de szép lassan elmúló történelem. Ezért is tartom fontosnak, hogy a lángját soha ne hagyjuk kihunyni. Mondok egy példát!
Pongrátz Gergely Corvin köz 1956 című könyvében olvastam tizenévesen egy dalról, amelyről Gegrő bácsi így írt: „Ödön (Pongrátz Gergely testvére – a szerk.) valamelyik lakásban látott egy zongorát, és engedélyt kért, hogy játsszon rajta. Kinyitották az ablakot és a Corvin-közben valamennyien hallottuk Ödön éneklését a zongora kísérettel: Inkább vesszen el hát szívünk drága vére / Meghalunk de előbb megfizetünk érte. A refrénjét sokan átvették a srácok közül és később is lehetett hallani valakit itt is ott is énekelni.”

Én a fejembe vettem, hogy ezt a nótát valahogy meg kell örökíteni az utókornak. 2008 októberében elutaztam Kiskunmajsára, ahol az akkor már 86 éves Ödön bácsi az 56-os Múzeumot vezette. Remegő kezekkel és remegő hangon ugyan, de szemében büszkeséggel játszotta el a Corvin köz dalát, ami így sikerült rögzíteni, hogy fennmaradhasson az utókor számára. Az utolsó pillanatban, mert nem sokkal később, 2009 végén meghalt.
Egyébként az Olimpia Moziban lezajlott este teljes kép és hangfelvételét még az idén közzé tesszük majd, hogy aki ott volt újra élhesse az élményt, aki pedig nem tudott eljönni szintén a részese lehessen.

– Az általad említett dupla koncert és a teltházas októberi rockmegemlékezés is azt mutatja, hogy nemzeti rock az elmúlt években nagyon magasra jutott. Hogy sikerül fenntartani folyamatosan az érdeklődést?
-Az úgynevezett popkultúrában divatok jönnek-mennek, de mi ugyanazt képviseljük több, mint negyedszázada így a Romerre ez nincs különösebb hatással.

– Mik a terveitek jövőre? Az ’56-os tematikus est után jön egy hasonló trianoni is a 100. évfordulóra?
– 2020-ra is sok megvalósításra váró elképzelésünk van. A folyamatos turnézás mellett, tavasszal jön ki a már említett 25 éves jubileumi buli teljes felvétele DVD-n és az esemény szerkesztett változata CD-n. A megjelenést a 2020 március idusán megrendezésre kerülő Nemzeti Dal Ünnep elnevezésű szuperkoncertre időzítjük, ahol a Hungarica és Kalapács József lépnek majd fel velünk.
Trianon 100 éves évfordulójára egy különleges albummal jövünk majd ki, ami számunkra is egy érdekes zenei kirándulásnak ígérkezik, hiszen a rock és népzene mellett lesznek vonós kamarazenekarral előadott dalok is rajta. A címe Diktátum lesz és Kárpáti Piroska székely tanítónőnek állít majd emléket, akit Üzenet Erdélyből című felkavaró verséért Aradon felakasztottak a románok.

Jánosi Tamás – elemi.hu

[contact-form-7 404 "Nem található"]

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben