2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
Hírek

A Mi Hazánk szerint az út szélén hagyták a postásokat

Budapesten 35 postát zártak be. Október 7-én az utolsó nyitvatartási napon egy tiltakozó levelet adtam fel a Magyar Postának, melyben aggodalmamat fejeztem ki a postai dolgozók jövője iránt. Két hét elteltével, október 24-én hivatalos választ kaptam – mondta Vékony Csongor, a Mi Hazánk budapesti elnöke a Magyar Posta székháza előtt.

– A semmitmondó válaszlevélből csupán egy mondatot idéznék: „A Magyar Posta kiemelt feladata, hogy a lakosságnak legmagasabb minőségű postai szolgáltatásokat nyújtson, emellett dolgozóinak biztosítsa a stabil munkalehetőséget.” A második felét meg kell ismételnem: A Magyar Posta feladata, hogy „dolgozóinak biztosítsa a stabil munkalehetőséget.” – folytatta.

– Miután képes volt a sajtóosztály ezt hazudni, négy nap elteltével bejelentették, hogy nagyjából 300 személyt fognak elbocsátani.

De nem ez volt az első hazugság. Július óta több mint 100 postafiók zárt be és most az októberi, budapesti bezárásokhoz hasonlóan ismételten az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva jelentették be további 366 posta bezárását, miközben a leépítést tisztán látható, hogy előre eltervezték – zárta gondolatait.

Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetjének elnöke 4 problémakört sorolt fel, melyek nehezítik a postások életét és akadályozzák, hogy a Magyar Posta egy vonzó munkahely legyen.

  1. Alacsony fizetések, nettó 140-150 ezer forintból nem lehet megélni, ezen pártja úgy változtatna, hogy jelentős belső változtatásokat eszközölne, megszüntetné az igazgatóságon belüli milliós prémiumokat, forrásokat szabadítana fel.
  2. Az általános emberhiány miatt nagy a leterheltség, egy postás másik kettő-három dolgozó munkáját végzi, ennek oka az alacsony fizetés, ez a tendencia is megfordulna béremelés után.
  3. Lantos szerint valóságos “értékesítési pszichikai terror” uralkodik a postákon, nem csak sorjegyeket kell árusítaniuk, hanem kötelező jelleggel lakás- és életbiztosításokat, de ezek nem opcionálisak, hanem előfordul, hogy kirúgással fenyegeti azokat, aki nem tudják teljesíteni az elvárásokat. Kijelentette, ez nem a postások feladata.
  4. Elmondása szerint mintegy keretbe foglalja az egészet, hogy gyenge a szakszervezetiség, az érdekképviselet, de ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen közvetlenül függenek anyagilag a posta felső vezetésétől. Így pedig, mint mondja, “ismerve az emberi természetet”, nem is várható el, hogy keményen harcoljanak a postások érdekeiért. Ezért egy korábbi javaslatát ismételte meg, szükség van egy anyagilag független szakszervezetre, melynek alapjait az állam teremti meg.

A sajtótájékoztató végén bejelentették, hogy november 9-én 6 órai kezdettel a Sándor-palota előtt fog tüntetni a nemzeti ellenzéki párt.

– A rezsimegszorítások mindenkit érintenek. A Fidesz-kormány, a Mi Hazánk válságkezelő javaslatait sorra elutasítja a parlamentben, de nem adjuk fel

– nyomatékosította Vékony Csongor.

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem marad le!

További híreink

Mi Hazánk: szintet lép a kormány a dolgozók kizsákmányolása terén

Kemény János

Dúró Dóra a HírTV-ben: az EBESZ közgyűlésén éppen egy magyar politikusé volt a legmagyarellenesebb hozzászólás

Faragó Dániel

Nyugat-Európában ma már teljesen általánosak a brüsszelihez hasonló zavargások

Horváth Tamás

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben