14.9 C
Budapest
2022. szeptember 24., szombat
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

A modernkori rabszolgaság ellen emelte fel a szavát az ENSZ-főtitkár

A modernkori rabszolgaságra hívta fel a figyelmet az ENSZ főtitkára szerdán, felszólítva a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek e szörnyű gyakorlatnak – adta hírül az MTI.

Természetesen António Guterres nem a kelet-európai dolgozókért aggódik, akik negyedannyiért dolgoznak a kitelepített összeszerelőüzemekben, mint nyugati “kollégáik”. Ahogyan az sem zavarja, hogy a Nyugat gyarmatosítja Kelet-Európát. A nagyra becsült ENSZ-főtitkár szerint a legnagyobb probléma:

a rendszerszintű rasszizmus és a világban lévő igazságtalanságok, amelyek gyökerei a gyarmatosítás és a rabszolgaság sötét múltjában keresendők.

A gyerekekre az jelenti a legnagyobb veszélyt, ha nem járhatnak iskolába – nyomatékosította közleményében az UNICEF.

A főtitkár kiemelte, hogy az ENSZ-nek a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetre (ILO) hivatkozó becslései szerint ma is több mint 40 millió ember esik áldozatául a rabszolgaság valamilyen formájának, beleértve közel 25 millió kényszermunkást. Azt már nem részletezte, hogy ebből a 40 millióból mégis mennyit dolgoztatnak fehérek, és mennyit nem.

A járvány miatt ráadásul idén többen eshetnek gyermekmunka áldozatául, főleg mivel sokan nem férnek hozzá a digitális oktatáshoz.

Guterres állítása szerint az etnikai kisebbségek, az őslakosok és a migránsok különösen veszélyeztetettek.

A főtitkár a rabszolgaság formái közt felsorolta a gyermekmunkát, a munkaerő-kizsákmányolást, az adósrabszolgaságot, az emberkereskedelmet, a kényszerházasságot és a gyerekkatonaságot.

Felszólította a világ kormányait, a civil társadalmat és a magánszektort, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a szörnyű gyakorlatnak. A világszervezet 1949. december 2-án fogadta el az emberkereskedelmet, illetve mások szexuális kizsákmányolását tiltó egyezményt, amely 1951-ben lépett hatályba (és azóta sincs betartatva – a szerk.).

Fotó: EuropaNewswire/Gado / Getty Images Hungary

További híreink

Negyvenkét koronavírusos beteget azonosítottak Mezőkövesden

Dunai Tibor

Többször is várható havazás december első hetében

Varga Lilla

Az amerikaiak többsége szerint Biden állapota nem bír ki egy 4 éves ciklust

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben