9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

A Momentum szerint nem elég bőkezű a “roma” integráció

“A Corvinus Egyetem vezetősége úgy gondolta, hogy esélyegyenlőségi programot kell indítaniuk. Jól gondolták, nagyon örülök a kezdeményezésnek, viszont tudnánk javítani rajta, mert mindössze 10 fővel indítanák el a programot, ami sajnos nagyon kevés. Ahhoz, hogy igazi hatást tudjon gyakorolni, legalább 200 fős programra lenne szükség, ezért levélben keresem fel az egyetemet” – panaszkodik Facebook-oldalán a Momentum kvótaképviselője.

Lőcsei Lajos ugyan elismeri, az Illyés Gyula Program feltételeit olvasgatva nyilvánvaló, hogy a kormány ezt egyértelműen a cigányokra írta, hiszen a programban való részvétel feltételei így hangoznak:

egyik szülője, nevelőszülője sem diplomás, túl vannak az érettségin, de még nem 26 évesek és nem jutottak be felsőoktatási intézménybe.

A momentumos politikus írásából kitűnik, üdvözli a faji alapú diszkriminációt, amit ismét a magyar adófizetők finanszírozhatnak. Ám igencsak kevesli a számokat, szerinte a program túlságosan “szűkmarkú”. Mint írja:

Mint a 10% MOL és 10% Richter tulajdonnal rendelkező és kormányzati támogatást élvező, 2022-ben 24,8 milliárd forinttal gazdálkodó egyetemi alapítványnak, igenis van felelőssége az egyenlőtlen esélyeket fenntartó közoktatásból kikerülő fiatalok útját segíteni.

Tehát az önmagában nem elég, hogy egy cigány eleve plusz ponttal indul “halmozottan hátrányos helyzetű” jogcímén, már előre bélelt helyeket kellene biztosítani számukra az egyetemen?

A politikus szerint a kormány újabb meddő pénzszórása “remek kezdeményezés”, de kevés. Nagyon kevés.

“10 fővel indítani egy burkoltan romáknak szánt szociális hátránykompenzáló programot ekkora anyagi és szakmai erőforrással rendelkező egyetem, mint a Corvinus, rendkívüli szűkmarkúságnak és a roma integráció sikeressége iránti közönyösségnek tartom!”

– panaszolja az örök telhetetlen.

A Momentum kvótaképviselője nem is tétlenkedett, azonnal levelet írt a Corvinus Egyetem rektorának, Dr. Takáts Elődnek, hogy azonnali cigány-létszámnövelést követeljen. Nem tudni mely hallgatók rovására.

“Ezért levélben kérem Prof. Dr. Takáts Elődöt, a Corvinus Egyetem rektorát, hogy bírálják felül a meghirdetett létszámot! Legalább 200 fiatallal érdemes elindítani a programot és minél nagyobb társadalmi nyilvánossággal. Remélem, hogy megfontolják a javaslatomat és több hallgatónak tudunk majd esélyt adni a továbbtanulásra és a diplomaszerzésre.”

Alig egy hete kerültek a parlamentbe, de már tökéletes képet mutatnak arról, mire számíthatunk tőlük a következő 4 évben.

További híreink

Szegeden ünnepelte a Mi Hazánk az úzvölgyi döntést

Varga Lilla

Resicabányai horror-kórház: kirótták az “intézményre” a büntetést

Varga Lilla

Európa Tanács: javítani kell a roma kisebbség oktatáshoz, lakhatáshoz és egészségügyhez való hozzáférését Magyarországon

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen