5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A NATO szolidaritását fejezte ki Washingtonnal az Oroszországgal szemben bejelentett intézkedések kapcsán

A NATO-szövetségesek szolidaritásukat fejezik ki az Egyesült Államokkal a csütörtökön bejelentett, Oroszország destabilizáló tevékenységeire adott válaszlépések kapcsán – közölte az észak-atlanti katonai szövetség közleményében csütörtökön.

A NATO arra reagált, hogy Joe Biden amerikai elnök csütörtökön bejelentette: pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszországgal szemben, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

A NATO közleményében egyebek mellett aláhúzta: Oroszország destabilizáló magatartást folytat, megsérti, illetve nem teljesíti nemzetközi kötelezettségvállalásait. Beavatkozási kísérletet tesz a szövetséges országok választásaiba, széleskörű dezinformációs kampányokat indít és rosszindulatú kibertevékenységeket folytat.

Mint írták, az Egyesült Államok és más szövetségesek úgy ítélik meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok szerint Oroszország felelős a SolarWinds elnevezésű kiberműveletben, emellett aggodalomra adnak okot azok a jelentések is, amelyek szerint Oroszország ösztönözte az amerikai és a NATO-erők elleni támadásokat Afganisztánban.

Kijelentették:

a NATO szolidáris az Egyesült Államokkal, elítéli az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elleni idegméreggel elkövetett merényletkísérletet. A vegyifegyverek bármilyen körülmények között történő használata a nemzetközi jog megsértését jelenti, és ellentétes a vegyifegyvertilalmi egyezménnyel

– tették hozzá.

A szövetségesek végezetül felszólították Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel destabilizáló magatartásával, és tartsa be nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a leszerelési, fegyverzet-ellenőrzési, valamint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására vonatkozó megállapodásokat és kötelezettségvállalásokat.

“Felszólítjuk Oroszországot, hogy szüntesse meg provokációit, és oldja fel a feszültséget Ukrajna határain és az illegálisan elcsatolt Krím területén”

– fogalmaztak.

A szövetségesek egyenként és közösen is fellépnek a szövetség kollektív biztonságának fokozása érdekében – tették hozzá.

Az Európai Unió csütörtökön szintén szolidaritását fejezte ki az Egyesült Államokkal, és aláhúzta: az infokommunikációs eszközök és hálózatok rosszindulatú használata aláássa mindazon előnyöket, amelyeket az internet a társadalom egésze számára nyújtani képes, valamint megmutatja, hogy néhányak készek a nemzetközi biztonság és stabilitás kockáztatására.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitika főképviselője az Európai Unió nevében kiadott közleményében aggodalmát fejezte ki az egyre gyakoribb rosszindulatú kibertevékenység miatt, amely – mint írta – jelentős kárt okozhat a társadalmaknak, a közös biztonságnak és a gazdaság számára.

“Minden szereplőnek tartózkodnia kell a felelőtlen és destabilizáló viselkedéstől a kibertérben is. Felszólítunk minden államot, hogy építő jelleggel vegyen részt a kibertérben elkövetett bűncselekmények vizsgálatában, és tegyen megfelelő intézkedéseket az infokommunikációs termékek és szolgáltatások biztonságának előmozdítása érdekében”

– fogalmazott.

Az Európai Unió és tagállamai elkötelezettek egy olyan globális, nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdítása mellett, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat, az alapvető szabadságjogokat, a demokratikus értékeket és elveket, valamint a jogállamiságot, hogy mindenki biztonságosan élhessen úgy az online térben, mint a való világban – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

(Forrás: MTI – Kép: nato.it)

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben