26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A német belügyminisztérium utasította a tudósokat, igazolják valamivel a szigorú korlátozásokat

Napvilágra került dokumentumok szerint Horst Seehofer keresztényszociális német belügyminiszter tavasszal tudósokat vett rá arra, hogy olyan modelleket dolgozzanak ki, amelyek igazolják a szigorú lezárásokat.

Németországban márciusban kezdődött el a kínai koronavírus miatti lockdown – noha az akkori fertőzési számok alacsonyabbak voltak, mint a mostaniak, a berlini kormány a tartományokkal közösen április közepéig tartó (közel egy hónapos) teljes lockdown mellett döntött. A szövetségi belügyminisztérium, amelyet a keresztényszociális Horst Seehofer vezet, több kutatót is megkeresett akkoriban, hogy lehetőleg olyan modelleket dolgozzanak ki, amelyek a szigorú járványügyi politikát tudományos érvekkel is alátámasztanák – írja a Welt am Sonntag-ra hivatkozva az Azonnali.

A német lap birtokába került dokumentumok szerint

a lockdownpolitika mögötti tudományos érvek politikailag is motiváltak lehettek.

A levelezésekből kiderül többek között, hogy a belügyminiszter államtitkára, Markus Kerber a Robert Koch Intézet munkatársait

egy olyan modell kidolgozására kérte fel, amely „megelőző és represszív jellegű intézkedéseket” alapozhat meg.

A levélváltásokból kiderült, az intézet munkatársai teljesítették a minisztérium kérését, és alig négy nap alatt összeállították azon modelleket, ami alapján később a szövetségi kormányzat a sajtóban “tudományos érvekre” hivatkozva tudta megindokolni a szigorú lezárások szükségszerűségét. Az akkori számok többek között olyanokkal riogattak, mint:

“a legrosszabb esetben” a 80 milliós Németországban akár 57 millió ember is megfertőződhet, az országnak pedig egymillió halottja is lehet a 2020-as évben a kínai koronavírus következtében.

A német kormány tavaly márciusban ezen számokra hivatkozott, amikor szigorú lockdownpolitikát sürgetett. Noha az akkori minisztériumi anyag már tavaly tavasszal elérhető volt már az interneten, azonban az nem derült ki belőle, hogy a tudósokat maga a belügy kérte meg a forgatókönyv kidolgozására.

Ezen tények ismeretében aligha meglepő, hogy a Robert Koch Intézet minden lehetséges eszközzel próbálta megakadályozni a levelezések napvilágra kerülését.

Ezzel szemben a valóság

A járvány kirobbanását tavasszal Németországban közel egyhónapos lezárások követték, amit nyáron enyhítések, majd novemberben ismét teljes lockdown követett. Ez alatt az idő alatt mintegy kétmillióan fertőződtek meg az országban, ebből 62 ezren haltak meg.

Az elhunytak túlnyomó többsége 70 év feletti, szam szerint 51 ezer.

A lezáráspártiak szerint ezek a számok a szigorú korlátozások miatt ilyen alacsonyak, és mindenféle enyhítés, vagy feloldás azonnali katasztrófát eredményezne.

Esély sincs a feloldásra

Németországban jelenleg is szigorú lezárások vannak érvényben: kijárási tilalom, az iskolákat, éttermeket, kocsmákat bezárták, stb.

Noha a németeknél az új fertőzési adatok szerint egy hét alatt 100 ezer lakosból átlagosan 75 ember fertőződik meg, a szakértők szerint ez még mindig “túl magas” ahhoz, hogy enyhítések lépjenek életbe.

A szociáldemokraták egészségpolitikusa, Karl Lauterbach – aki elmondása szerint maga is infektológus – határozottan ellenzi a lazításokat, mivel szerinte már nem csak a harmadik hullám várható, de az új “mutánsvírusok” is, amitől majd most tényleg beüt a – tavaly elmaradt – katasztrófa. Lauterbach minimum áprilisig fenntartaná a szigorú szabályozásokat. (Vagy a magyar gyakorlatot követve mindig csak egy hónappal tovább – a szerk.)

Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök szerint is a totális lezárásoknak köszönhető csupán a fertőzések csökkenése. Ő is kiemelte: a vírusmutációk elképesztően veszélyesek, ezért

ellenzi, hogy a szerdai megbeszélésén a szövetségi kormányzat a tartományokkal közösen egyértelmű lazítási tervet dolgozzon ki.

Fotó: reuters

További híreink

Megkezdődött a madáretetési szezon

Varga Lilla

Moszkva megbírságolta a Twittert

Gabay Dorka

Összehangolt robbantásokban megölték a pakisztáni biztonsági erők több tagját

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben