10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A “szélsőjobb” elleni szavazásra buzdítja követőit egy olasz “influenszer”

Nyugaton egyre több híresség érzi úgy, mivel rengetegen követik őket a közösségi médiában munkásságuk, vagy magamutogató képeik miatt, ezért meg kell nyilvánulniuk közéleti kérdésekben. Mert szerintük a követők számával arányosan tesznek szert olyan tudásra és tapasztalatra, amely alkalmassá teszi őket a véleménynyilvánításra politikai, társadalmi kérdésekben, valamint a közvélemény formálására. 

Nincs ez másképp az “online influenszer” Chiara Ferragni esetében sem. Az ő esetében még az irányított média által használt “influenszer” szó is nehezen értelmezhető, hiszen internetes tevékenysége abból áll, hogy kétgyermekes anyukaként egy rakás pénzt keres az Instagramra feltöltött magamutogató képeivel.

Ferragni ráadásul már 16 évesen elszakadt a valóságtól, mikor elkezdte a modellkedést. Innentől kezdve egy egészen más világba csöppent, amelyben az elmúlt 19 évét élte. Egy jól kereső modell, divattervező, híresség – képzelhetjük mennyi fogalma van arról, milyen problémákkal kell megküzdenie egy átlagos olasz polgárnak, főleg a déli régiókban, vagy a nagyvárosokban, ahol a beözönlő idegenek megkeserítik a helyiek életét. Azon olaszokról beszélünk, akiket nem védenek testőrök, és nem az elitnegyedbe mozognak.

Ezzel persze önmagában nem is lenne baj, hiszen nem elvárható egy milliomos modelltől, hogy ismerje, vagy egyáltalán érdekeljék őt az emberek problémái. A baj akkor van, mikor az elefántcsonttoronyból, a fehérporos asztal mögül akarják eladni nekünk azt a liberális ideológiát, amit a főnökeik a szájukba adtak. És Farragni pontosan ezt teszi.

A “mások” és a bevándorlók a fontosak  

Chiara Ferragni két csöcsös kép között egy “mélyenszántó” posztot osztott meg 27,7 millió követője számára egy deklaráltan antifasiszta olasz oldalról, melyben azzal riogatja rajongóit, hogyha a Giorgia Meloni politikusnő által vezetett Olasz Testvérek nyerik a szeptember végi választásokat, akkor itt megkezdődik a nőelnyomás, üldözni fogják az “LGBT-embereket”, és szegény bevándorlókat.

Giorgia Meloni – tőle félti a nők jogait az influencer-modell

Az már önmagában pikáns, mikor az ilyen világtól elszakadt hírességek egy lapon aggódnak a női jogok, a homoszexuálisok, és az afrikai, illetve közel-keleti bevándorlók jogaiért. Mindenesetre liberális modellünk nem az utóbbitól félti az előbbi kettőt, hanem mindhármat a “fasisztáktól”, és nyíltan antifasiszta oldalak eszmeiségével vállal azonosságot.

Az Olaszország, amit Chiara Ferragni meg akar védeni

Szeptember 25-én tartják a parlamenti választásokat Olaszországban, és az előzetes mérések szerint az Olasz Testvérek igen jó pozícióból rajtolnak, így Giorgia Meloniből akár miniszterelnök is lehet. Salvini árulása után ugyanis egyedüli nemzeti pártként a legerősebb ellenzéki erővé nőtték ki magukat. Ha Svédország után Olaszországban is jobboldali, nemzeti kormány alakulna, az tényleg valaminek a kezdete lehetne Európában. Egy olyan változásé, amelyre egyre égetőbb szükség van.

További híreink

Lakhelyelhagyási tilalom kihirdetését kéri a Magyar Orvosi Kamara a kormánytól

Szabó Norbert

Még a hittantanárt is kizsebelték – riportsorozat Tiszabőről, a magyar oktatás helyzetéről

Gabay Dorka

Üzleteket fosztottak ki és rendőrökre lőttek Chicagóban

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben