28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

A líbiai kormányerők elfoglalták Sabrata városát

A líbiai egységkormányhoz hű milíciák elfoglalták a Tripolitól mintegy 60 kilométerre nyugatra található Szabráta városát és a közeli Szurmánt a rivális Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadseregtől – közölte hétfőn az al-Dzsazíra katari hírtelevízió.

Ezeket a városokat 2019 áprilisában rohanták le a Halífa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló erők.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, és gyakorlatilag kettészakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok erői tavaly április óta ostromolják Tripolit, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelyét. A Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kabinet mindössze kisebb térségeket ellenőriz a főváros körül.

António Guterres ENSZ-főtitkár tűzszüneti felhívása ellenére a harcok március közepén ismét fellángoltak, különösen Tripolinak a frontvonalakhoz közel eső déli részét érték heves bombázások, és a múlt hét elején Haftar erői rakéta-sorozatvetőkből mértek csapásokat a főváros egyik legnagyobb kórházára.

A harcok akadályozzák, hogy az észak-afrikai ország amúgy is megtépázott egészségügyi rendszere felkészülhessen a koronavírus-járvány kirobbanására. Líbiában még csak 25 fertőzöttet azonosítottak és egy beteg hunyt el, de más intézkedések mellett kijárási tilalommal is megpróbálják lassítani a betegség terjedését.

MTI

További híreink

Viccesnek érezte magát a tolvaj: “Csak autókázni akartam”

Kiss Albert

A letiltott Trianon film – interjú Jelenczki István rendezővel a jobboldali cenzúráról és elnyomásról

Varga Lilla

Több mint százezren tüntettek az oltatlanok megbélyegzése ellen Franciaországban

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben