3 C
Budapest
2022. december 1., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

A szivárványkoalíció háttérembereinek állambiztonsági érintettségét feszegeti Schiffer András

12 évnyi MSZP-kormány nem volt elég az ügynöklisták nyilvánosságra hozatalára, most ki hiszi el, hogy megtennék? Schiffer András számtalanszor hiába benyújtott törvényjavaslata tartalmazta az egykori kommunista vezetők (köztük Gyurcsány) közéletből való kizárását is, amiről persze már nem beszél az új LMP sem. Nem véletlen, hogy az egykori társelnök meglehetősen szkeptikus a szivárványkoalíció ígéreteivel kapcsolatban, mely kételyeinek Facebook-oldalán hangot is adott. Írását változtatások nélkül közöljük:

„A közös listát állító pártok vállalják, hogy bepótolják az 1989-1990-es rendszerváltás fájó mulasztását, és nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.” – olvasható a Korszakváltás Garanciái között.

Öt év alatt tucatnyi alkalommal terjesztettem a Ház elé az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, valamint az állampárti vezetők és a diktatúra állambiztonsága hivatásos állományának egyes közhivatalok viseléséből való kizárása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatomat. Frakciótársaim mellett az ügyet kitartóan napirenden tartotta az akkor jobbikos Novák Előd is.

Utoljára így érveltem a javaslat mellett: ”Beszéljünk nyíltan és világosan arról, hogy már a rendszerváltó parlament tele volt olyan személyekkel, akik érintettek voltak a kommunista állambiztonságban, tele volt a gazdasági rendszerváltás és a médiabeli rendszerváltás is olyan szereplőkkel, akik a régi kommunista állambiztonsági kapcsolatokat váltották át pénzügyi tőkévé vagy adott esetben információkká, amivel a médiapiacon tudtak hatalomra szert tenni.

Akarunk-e egy olyan Magyarországot, ahol bizony még negyedszázad után is nem csak a politikát, a gazdaságot és a médiát átszövik és manipulálják olyan hálózatok, amelyek láthatatlanok, olyan hálózatok, amelyek egyébként a létezésüket és a befolyásukat egy diktatúrának köszönhetik?

A merésznek tűnő ellenzéki vállalás tehát akkor kerek, ha:

1., az „ügynökakták”, helyett a hálózatok, az állambiztonsági múlt feltárásáról, aktanyilvánosságról, szól;

2., a lusztráció keretében -harminc év után jórészt jelképesen- kezdeményezik az egykori nómenkaltúra és a kommunista állambiztonság fejeseinek kisöprését a közéletből;

3., kötelezik a Nemzeti Emlékezet Bizottságát, hogy záros időn belül állítson össze egy Fehér Könyvet az 1989-2022 közötti politikai, gazdasági és médiaelit állambiztonsági érintettségéről

4., személyi garanciaként pedig még a hátországukban sem találunk… khm… „impexeseket” – zárta sorait Schiffer András, utalva pl. a szivárványkoalíció egyik programírójának, a Bajnai-kormány külügyminiszterének, az elektroimpexes Balázs Péternek állambiztonsági érintettségére.

További híreink

Schiffer András: Kártalanítani kell az oltatlan dolgozókat

Kemény János

Von der Leyen-ügy: Schiffer András szerint az EU multinacionális cégek hálójában működik

Kemény János

Schiffer: Orbánt a képmutató politikájával csak a Mi Hazánk frakciója tudta érdemben szembesíteni

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben