8.6 C
Budapest
2021. október 23., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

A válság közepén is a “feminista fejlődés” visszaesése aggasztja a Világgazdasági Fórumot

Több mint egy teljes nemzedékkel veti vissza az új típusú koronavírus-járvány a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt – ismerteti a Világgazdasági Fórum (WEF) szerda hajnalban közzétett jelentését az MTI.

Nem teljesen világos, hogy (az értelmetlen korlátozások és észszerűtlen lezárások miatt) egy globális gazdasági összeomlás felé tartva miért a feminista hergelés a legfontosabb a Világgazdasági Fórumnak, mindenesetre a szervezet úgy érezte, a koronavírus-járvány igazi katasztrófája nem az, hogy emberek milliói mennek tönkre, a társadalom elszegényedik, a középosztály lecsúszik, miközben a leggazdagabbak tovább gazdagodnak, hiszen ott fent még a válságon is csak nyernek. Nem, a WEF ebben is csak a “feminista harc” megtorpanását látja.

A tanulmány szerint országonként nagyok az eltérések, de a jelenlegi helyzetben a WEF számításai szerint 135,5 év kell majd ahhoz, hogy a férfiak és a nők társadalmilag egyenlőkké váljanak.

A WEF jelentésének 15. kiadása szerint ez 36 évvel több mint a járvány előtt volt. Ennyi idővel többre lenne szükség ahhoz, hogy a nők és a férfiak gazdasági, politikai, egészségügyi vagy oktatási téren egyenrangúvá váljanak.

Ez első olvasatra már önmagában meredeknek tűnhet, ráadásul a statisztikákkal az a baj, hogy bármit be lehet velük bizonyítani, főleg, ha a vizsgált szempontokat is mi szabjuk meg. Senki sem vitatja, hogy vannak országok, ahol komoly hátrány éri a nőket. Például az a Pakisztán, ahonnan a WEF végrehajtó bizottságának tagja, Saadiya Zahidi is származik.

Tehát, ha a “nőjogok” és “egyenlőség” fokmérőjét az alapján vizsgáljuk, hogy vesszük mondjuk Hollandiát, Kongót és Pakisztánt, akkor valóban azt kapjuk, hogy katasztrofális a nők helyzete, hiszen utóbbi két ország igencsak lefelé húzza a mutatót.

Mi lenne, ha a statisztikákat kategóriákra bontva készítenék? Ha külön vennénk a fejlett országokat, Afrikát, az iszlamista államokat, és Közép-Ázsiát? Vagy akkor olyan adatokat kapnák, ami nem szolgálná a nyugati feminizmus érdekeit? Esetleg még “előítéletekre” is okot adna?

Arról nem is beszélve, hogy a WEF által asztalra tett jelentés szerint a “nemek közti egyenlőség” terén Izland és Norvégia mellett Svédország is élen jár. Az a Svédország, ahol Európában a legtöbb nemi erőszak történik. Az a Svédország, ahol a Bűnmegelőzési Tanács szerint a nők a hibásak azért, hogy színesbőrűek vezetik az erőszakolók listáját. Na, pontosan ez a bajom a statisztikákkal…

Az pedig már csak hab a tortán, hogy

ez ugyanaz a Világgazdasági Fórum, melynek elnöke a közelmúltban arról beszélt, hogy a pandémiában egy nagyszerű lehetőség rejlik a világ gyökeres átalakításához.

Fotó: bloomerg.com

További híreink

Újraválasztották London polgármesterét, Sadiq Khant

Irányi Dániel

“Te vagy a következő”– üzente LeBron James a 16 éves lányt lelövő rendőrnek

Irányi Dániel

A vírus miatt nincs bajnokság, de az angliai focisták sem mondanak le a fizetésről

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen