12.1 C
Budapest
2022. május 20., péntek
Magyar Jelen
Belföld Hírek

A vendéglátósoknak és a rendőröknek is kötelező lehet az oltás

Az egészségügyben dolgozóknak már kötelezővé tették az oltást, Novák Katalin pedig utalt rá, hogy vannak még további ötletek arra vonatkozóan, hogy mely munkahelyeken lenne még ‘indokolt’ kirúgni azokat, akik nem hajlandóak oltakozni. 

Most Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rukkolt elő ötleteivel. Szerinte ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. Azt is állította, hogy “erős igény van erre a vállalatvezetők részéről, ugyanis sokak szerint csak így lehet elkerülni a gazdaság ismételt lezárását”. 

Parragh László szerint tömeges jelenség az, hogy a munkáltató elbocsátotta azokat a munkavállalókat, akik nem éltek az oltás lehetőségével. Ilyen esetekben azonban a munkaadó nem indokolhatja ezzel a munkavállaló elbocsátását, így egyéb indokokkal mondott fel nekik.

Parragh kamarája azt javasolja, hogy a munkaadó jogszerűen alkalmazhasson szankciókat a beoltatlan munkavállalóval szemben.

A szankciók alatt más munkakörbe való áthelyezést emleget, a gyakorlatban persze ez nagy valószínűséggel kirúgást jelentene.

A vezető úgy kalkulál, hogy ez nem fog tömeges felmondásokat okozni, mert

a dolgozók egzisztenciális félelme az elmúlt évek után annyira megerősödött,

hogy nem akarják emiatt elveszíteni a munkájukat, így inkább -más választásuk nem lévén-  beoltatják majd magukat. 

Elképesztő ugyan, de

Parragh László szerint a javaslat az egyéni szabadság szempontjából nem aggályos,

elsősorban azok körében tennék kötelezővé az oltást, akik munkavégzés közben több emberrel is találkoznak, Ide tartoznak a rendészeti szervek dolgozói, közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak– írja az index.

“Ma még ez a javaslat megosztónak és meglepőnek tűnhet, de amellett, hogy valójában a gazdaság működőképességének fenntartása miatt szükség van rá, hosszú távon elkerülhetetlen. Indokolt lenne a lehető legszélesebb körben kötelezővé tenni az oltást”

− zárta gondolatait.

(fotó:24)

 

További híreink

Pócs János (is) kórházból bíztat az oltások felvételére

Irányi Dániel

Orosz vadászgépek két amerikai nehézbombázót kisértek

Dunai Tibor

Egyenlő versenyfeltételek – nem mindenkinek

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen