20.8 C
Budapest
2022. augusztus 12., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

A WHO szerint “koordinált válaszreakcióra” van szükség a majomhimlő ellen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mérlegeli az újonnan terjedő majomhimlő vészhelyzeti minőségét, a szervezet vészhelyzeti bizottsága jövő csütörtökön ülésezik – jelentette be a WHO kedden Genfben.

A jelek szerint nem adta még fel a WHO, hogy kicsavarja az országok kezéből a járványok elleni védekezés monopóliumát. Ezúttal a majomhimlőt ürügyül használva próbálják globalizálni a járványok elleni védekezést.

Tedros Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója jövő csütörtökre összehívta a WHO vészhelyzeti bizottságát, hogy megvizsgálják és megvitassák a majomhimlő nemzetközi elterjedésének helyzetét és annak súlyosságát.

A bizottság azt vizsgálja, hogy a majomhimlő “nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek” minősül-e.

Ez a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet a WHO kiadhat. Május óta a majomhimlőt eddig 39 országban azonosították, ezek közül csak hét országban honos a vírus. Világszerte több mint 1600 azonosított, valamint 1500 feltételezett esetet regisztráltak.

A WHO főigazgatója a bizottság összehívását

a vírus “szokatlan viselkedésével” indokolta, valamint hangsúlyozta, hogy a vírus féken tartásához az országoktól koordinált válaszreakcióra van szükség.

Jelenleg 2020. január 7-e óta, az új típusú koronavírus-járvány végett van érvényben vészhelyzeti riasztás.

MTI nyomán

További híreink

Hadat üzent a TASZ a magyar önvédelemnek

Faragó Dániel

“Ölelkeznek a hercegek”, szemelvények “Mesországból”, hogy tudjuk, mivel állunk szemben…

Kemény János

Lopás, verés, fenyegetés: nevelőotthoni erőszak Somogyban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben