11.1 C
Budapest
2022. szeptember 27., kedd
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

“Adózzanak a disznófejű nagyurak” – Toroczkai László válságkezelő csomagot javasolt Orbánéknak

A Mi Hazánk Mozgalom elnök-frakcióvezetője szerdán olyan válságkezelő csomag bevezetését javasolta Orbán Viktornak, amely tartalmazná többek között a földgáz áfájának és rendszerhasználati díjának elengedését, valamint a digitális óriáscégek és az oligarchák megadóztatását a béremelések fedezése érdekében.

Toroczkai László a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: mindenki a saját bőrén érzi a katasztrofális politikai-gazdasági helyzetet, ám a kormány segítségét hiába várja. Tenni kell azért, hogy ne az emberek fizessék meg annak a krízisnek az árát, amelyet a kormány politikája okozott.

A Mi Hazánk segíteni szeretne az embereknek, ezért nyílt levélben válságkezelő csomag bevezetését javasolja Orbán Viktornak.

A legfontosabb, hogy a rezsikatasztrófától megvédjék a lakosságot és a kis- és középvállalkozásokat – jelentette ki. A Mi Hazánk júliusban már javasolta, hogy a kormány csökkentse a rezsit a világviszonylatban is magas rendszerhasználati díj és áfa mérséklésével, ám a kormány ezzel ellentétben inkább 3,5 százalékkal emelte a rendszerhasználati díj részét képező úgynevezett átviteli díjat.

A párt most már azt javasolja a kormánynak, hogy teljes egészében engedje el az áfát és a rendszerhasználati díjat

– mondta.

Senki se nyerészkedjen a rezsin! – fogalmazott.

Toroczkai László azt mondta: támogatják Paks bővítését, ám a kormány hibájából még az engedélyeztetési eljárás sem ért véget, holott az atomerőművek olcsó árammal láthatnák el a lakosságot.

Toroczkai László arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon hatalmas földgázvagyon van a földben, ám a kormány semmit nem tett, hogy növelje a kitermelést.

A Mi Hazánk átfogó béremelést is javasol, amelynek fedezetét digitális és vagyonadóval lehetne előteremteni – mondta a pártelnök, hozzátéve:

a katások helyett az olyan digitális óriáscégeket kellene adóztatni, mint a Facebook, Google, Amazon.

Elfogadhatatlan, hogy miközben milliók elszegényednek, “van néhány száz oligarcha, aki rongyrázó életmódjával provokálja a lakosságot” – jelentette ki. Vagyonadót kell kivetni rájuk: az 5 millió dollár feletti vagyonnal rendelkezőkre például két százalékot, a több százmilliárd forintos vagyonnal rendelkezőkre pedig öt százalékot. Ez utóbbi körbe tartozik “Mészáros, Csányi, Gattyán és még néhány oligarcha” – jegyezte meg Toroczkai László.

Meg kell adóztatni a kaszinókat és meg kell vonni a támogatást az Országos Roma Önkormányzattól, amelyről “bebizonyosodott, hogy bűnszervezetként működik” – világított rá.

Az államnak így lehetne több százmilliárd forintos bevétele, amelyből tudná fedezni a béremeléseket, hogy ne az embereket sarcolják, hanem a jelenlegi helyzet előidézőit és haszonélvezőit – összegezte a Mi Hazánk elnöke.

(MTI nyomán)

További híreink

Így (f)osztogat a szivárványkoalíció a DK fővárosában

Faragó Dániel

WHO: mégsem fertőznek a tünetmentes betegek

Irányi Dániel

Olcsón megúszta a FCSB a magyarellenes rigmusokat

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben