1.8 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Külföld

Agyvérzést kapott és meghalt egy 20 éves nő az oltás beadása után

Szlovénia úgy döntött, hogy felfüggeszti a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni egyadagos oltóanyagának alkalmazását, miután a vakcina beadása után agyvérzést kapott és meghalt egy 20 éves nő.

A húszéves nő halálhírét hivatalosan csak szerdán közölték, de kedden a sajtó már beszámolt arról, hogy a klinikai halál állapotában van. Az elhunyt fiatal lány két héttel korábban kapta meg a Janssen-féle oltást, néhány napja pedig agyvérzéssel szállították kórházba, de már nem tudták megmenteni az életét.

A szlovén egészségügyi miniszter részvétét fejezte ki a családnak, hozzátéve: a szakmai csoport javaslatára

felfüggesztik az említett vakcina alkalmazását,

míg a nő halálának körülményeit nem tisztázzák.

Bojana Beovic, a szakmai csoport vezetője elmondta: a halál okának kivizsgálása egy hétig tart majd.
Eközben a szlovén sajtó arról cikkezett, hogy más országokkal ellentétben, ahol a Janssen vakcináját csak idősebbeknek adják be, Szlovéniában a terhes nők kivételével mindenki más számára elérhető.
Hozzátették: az oltóanyag népszerűsége néhány hete nőtt meg, miután

a kormány szigorított a járványügyi intézkedéseken, és kötelezővé tette a védettségi igazolást szinte minden ágazatban.

Szlovéniában eddig 120 000 embert oltottak be a Janssen-vakcinával, a kormány pedig szerdán jelentette be, hogy további 100 000 adagot vásárol Magyarországtól a nagy kereslet kielégítésére.
A fiatal nő esete nem az első az országban, amelyben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcina felvételével. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült.

A Janssen az egyike annak a két, vektor alapú oltásnak, amellyel Szlovéniában oltanak. Beovic szerint érdemes volna megfontolni, hogy a jövőben csak mRNS-alapú vakcinákat alkalmazzanak, mint a Moderna és a Pfizer-BioNTech, a Janssen mellett pedig az AztraZenecát is száműzzék a használatból.

(life-Magyar Jelen)

További híreink

Győrön kívül további hat településen választanak ma

Kemény János

Európai Bizottság: az etnikai alapú profilalkotásnak nincs helye az Európai Unióban

Irányi Dániel

75 éve történt

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben