19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Amerikában lenyúlták a nagyvállalatok a kiscégeknek szánt mentőcsomagot

200 amerikai tőzsdén kereskedett vállalat vett fel összesen 854,7 millió dollárnyi hitelt abból a csomagból, melyet az állam a közép- és kisvállalkozók megmentésére szánt.

A Paycheck Protection Program (PPP) lényege, hogy a koronavírus következtében bekövetkező bevételkiesés ellensúlyozására a bankok hitelekkel töltik fel vállalkozásokat. Ezt a rendszert kifejezetten a kis- és középvállalkozások megsegítésére hozták létre, hiszen ők jóval kevesebb tartalékokkal rendelkeznek, mint a multinacionális cégek. Ha a vállalkozások az alacsony kamatú hiteleket bérkifizetésekre fordítják, akkor pedig az amerikai állam átvállalja és helyettük törleszti a felvett kölcsönt.

Ezt a rendszert használta ki számos multicég. Volt olyan nagyvállalat is, amely összesen 117 hitelt vett fel, az Ashfordt Hospitality Trust így 76 millió dollárnyi kölcsönre tett szert a PPP-programon keresztül.

A nagyvállalatok lépéseit hatalmas közfelháborodás követte, aztán a kisvállalati hivatal (SBA) megpróbálta bezárni a kiskaput, amelyet a tőzsdei cégek kihasználtak. Több kisvállalatoknak szánt hiteleket felvevő nagyvállalat, mint a Shake Shack vagy a Potbelly pedig visszautalta a PPP keretein belül igényelt hiteleket. Néhány cég viszont nem hajlandó visszautalni a felvett kölcsönt mondván, hogy nekik is ugyanúgy szükségük van most a pénzre, hogy alkalmazottaikat meg tudják tartani.

(Portfolio.hu nyomán – Fotó: Getty Images)

További híreink

Egy Facebook komment miatt kell börtönbe vonulnia egy angol drukkernek

Irányi Dániel

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség

Irányi Dániel

Már a 18 év alattiakra is ráerőltetnék a harmadik oltást

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben