16.2 C
Budapest
2021. október 22., péntek
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Antiszemita rigmusokat skandáltak az antirasszista tüntetők Párizsban

Ismét ezrek tüntettek szombaton francia nagyvárosokban a rendőri erőszak és rasszizmus ellen a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére, egy nappal azután, hogy a rendőrök tiltakoztak országszerte amiatt, hogy a kormány nem támogatja eléggé őket – írj az atv.hu.

A párizsi République téren tartott beszédek után a rendőrség nem engedte a többezres menetet felvonulni az Opera felé, így a tömeg jelenleg a térre szorulva folytatja a tiltakozást és skandál jelszavakat.

A francia antirasszista tüntetők antiszemita szlogeneket, egyebek mellett a „mocskos zsidók” rigmust kiabálták,

és az „Izrael, a rendőri erőszak laboratóriuma” feliratú transzparenseket lobogtattak a párizsi Place de la République-en szombaton tartott rendezvényen – idézi a Neokhon.hu a The Jerusalem Post híradását.

A legnagyobb megmozdulást Párizsban egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte. A börtönből szabadult férfi elmenekült egy rendőri igazoltatás elöl, de elfogták, és egy párizsi elővárosi rendőrőrsön előállították, ahol kihallgatása közben meghalt. A büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét. A szakértői vélemény szerint Traoré halála pillanatában kábítószer hatása alatt állt, és szívbetegségével összefüggésben vesztette életét. A család által megbízott jogi szakértő szerint viszont az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr fojtófogással a földre szorította.  Assa Traoré, a meghalt férfi testvére az előállításában részt vevő csendőrök vád alá helyezését kérte.

“George Floyd, a Minneapolisban május 25-én egy fehér bőrű rendőr által megölt afroamerikai férfi halála közvetlenül a bátyám halálát idézi. Ugyanez a helyzet Franciaországban, testvéreink halnak meg”

– mondta a nő, azt ígérve, hogy addig folytatja a küzdelmet, amíg az igazságszolgáltatás nem szolgáltat tényleg igazságot.

 A rendőrség délután a francia Identitás Generáció 12 aktivistáját előállította, akik a teret övező egyik ház falára kifeszített molinón a fehér bőrűek elleni rasszizmus ellen tiltakozva provokálták a tüntetésen résztvevőket.

(atv.hu nyomán, Fotó: Reuters)

További híreink

Elindult az I. világháborús hős magyar katonák adatbázisának honlapja

Varga Lilla

A Mi Hazánk reagálása a kormány akciótervére

Kemény János

Alkoholt és metamfetamint is fogyasztott a kerekpárost halálra gázoló “fiatal”

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen