4.7 C
Budapest
2022. november 28., hétfő
Magyar Jelen
Apáti István
BelföldHírek

Apáti: Szerintem van olyan miniszter is, aki drogozik

Apáti Istvánnal, a Mi Hazánk országgyűlési képviselőjével a politikusok szúrópróbaszerű drogtesztjéről, pártja jelenleg helyzetéről és a tűzifa áfájának eltörléséről is beszélgettünk.

– Ön fával fűt?

A családi házunk földgázzal és fával is fűthető. Utóbbit, mint konzervatív fűtési módot többre tartom, annak ellenére, hogy a gázfűtés sokkal kényelmesebb. Gazdálkodó családban nőttem fel, így gyermekkoromtól a fafűtéshez szoktam. Annak idején a cserépkályha, most a búbos kemence melege semmi máshoz nem hasonlítható. A többletmunka ellenére, amikor csak lehet a kemencét használom. Arról már nem is beszélve, hogy a favágás kiváló testedzés, amely a sok ülőmunka után nagyon rám fér.

– Most már értem miért érdekli ennyire ez a tűzifa téma. Mennyit költ évente tűzifára?

Rendkívül szerencsés helyzetben vagyok. Tekintettel arra, hogy családi gazdálkodók vagyunk, saját erődből származó fát használunk. Így sokkal kedvezőbb a helyzet, mintha legalább 3.000 Ft/mázsa áron hasított akácot, vagy tölgyet kellene vásárolnom. Tisztában vagyok vele, hogy egy átlag vidéki család számára 300.000 – 500.000 forint közötti kiadást jelent egy fűtési szezon, amennyiben fával fűtenek.
A többség ezt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem tudja kigazdálkodni. Tisztességes, az életüket végig dolgozó emberek részére nem biztosított az otthon melege. Idősek és gyermekek fáznak, mert a rosszul szigetelt, korszerűtlen házuk felfűtésére nincs elég pénzük. Ha tüzelőre nincs pénz, ugyan miből futná az elavult ingatlan felújítására? Ördögi kör ez is, így a szegények még lehetetlenebb helyzetbe kerülnek. Amikor lehetőségem van rá, mindig segítek nehéz helyzetben lévőknek, vagyis nem csak a szám jár, hanem cselekszem is.

– Kezdeményezik, hogy törölje el a kormány a tűzifa áfáját. Miért pont ezt? Az elmúlt években volt jó pár rezsicsökkentő intézkedés a saját számláján ön is meg tudja nézni, menyit spórolt azóta. Ez nem elég?

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja szerint az irreálisan magas – ráadásul a nyers, vizes tűzifára vonatkozó – árak csökkentésének legegyszerűbb és leghatékonyabb módja lenne az áfamentesség bevezetése. Ebben az ügyben fennáll egy komoly tévedés, hiszen a kizárólag fával fűtő családok a fűtési költségek vonatkozásában teljes mértékben kimaradtak a rezsicsökkentésből. Ők a rezsicsökkentés nagy vesztesei. A földgázt és távhőt használó ingatlanok tulajdonosai élvezik a csökkentés előnyeit, míg a kizárólag fafűtésre alkalmas házak tulajdonosain rajtunk kívül senki nem akar segíteni. Sok százezer ingatlanról és több millió magyar emberről beszélünk.

Apáti István
Apáti István már korábban is vitt rászorulóknak tűzifát

– Kiszámolták azt, hogy mennyibe kerülne ez az ötletük az államnak? Honnan vennék el ezt a pénzt?

Számításaink szerint 10 milliárdnál kevesebb lenne a bevételkiesés. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ettől is lényegesen kisebb mértékű a csökkenés, hiszen a területet sújtó adócsalásokat is jelentősen csökkentené az áfa mentesség bevezetése. A gazdaság ezen szegmensének kifehérítése önmagában érdemi előrelépés lenne. A Mi Hazánk Mozgalom a hiányzó pénzt a kormányzati propagandától venné el.

– Azt szeretnék elérni, hogy az áfamentességen felül a munkahellyel és munkajövedelemmel rendelkező nagycsaládosoknak további kedvezmények járjanak. Miért kötnék munkaviszonyhoz ezt a kedvezményt? Ezek szerint az Önöknek nem probléma, ha egy munkanélküli gyermekei fagyoskodnak?

A pártunk egyik fontos alapvetése, hogy azokon segítsünk, akik a saját sorsuk jobbra fordítása érdekében maguk is hajlandóak cselekedni. Ez azt jelenti, hogy aki fizikai- és szellemi állapotánál fogva alkalmas a munkavégzésre, annak dolgoznia kell és érdemi munkavégzés esetén számíthat az állam, illetve a társadalom segítségére. Természetesen a munkavégzésre önhibájukon kívül alkalmatlan emberek is megérdemlik a segítséget. Az évek óta fennálló munkaerőhiány miatt sokkal könnyebb munkát találni, mint tíz évvel ezelőtt. Azonban a munkabérek még mindig rendkívül alacsonyak.
Nem akarom megkerülni a kérdését. Számomra problémát jelent, ha akár egy gyermek is fagyoskodik. Mindennél igazságtalanabb azonban az, ha olyan család kénytelen fázni, amelyiknek a tagjai tisztességesen dolgoznak, csak olyan keveset keresnek, hogy nem tudják megvenni a kellő mennyiségű tüzelőt. Ők érdemlik meg az áfamentességen felüli segítséget. Az élősködést támogatni egyrészt igazságtalan, másrészt bűn. (Természetesen ez vonatkozik a politikusi élősködésre is.)

Apáti István

– Pár héttel ezelőtt drogtesztet csináltatott és azt javasolta, hogy minden parlamenti képviselőt szúrópróbaszerűen ellenőrizzenek. Ön lassan tíz éve tagja az Országgyűlésnek. Van vagy volt olyan képviselőtársa, akiről feltételezné azt, hogy kábítószerezik? Mondana neveket, vagy legalább frakciót?

Igen, vannak olyanok, akikről feltételezem, hogy több-kevesebb rendszerességgel drogoznak. A jelenlegi miniszterek között is van legalább egy “gyanúsítottam”. Neveket azért nem akarok mondani, mert nem állnak rendelkezésemre egyértelmű bizonyítékok. Súlyos összegekbe kerülő perekbe pedig nem szeretnék beleszaladni. Ezért lenne fontos a drogtesztek bevezetése, hiszen így bármelyik szóba jöhető érintett tisztázhatná magát.

– Az önkormányzati választásokon még a baloldali elemzők szerint is – ott ahol listát tudtak állítani – meglepően jól szerepelt a pártjuk. Minek köszönhető ez?

Elsősorban a hitelességnek és a következetességnek. A Jobbikból és most már a kormánypártokból kiábrándult, de egyébként tántoríthatatlan jobboldali szavazók egyre nagyobb hányada számára jelent alternatívát a Mi Hazánk, mint harmadik erő.

– Ön szerint kitart ez a lendület 2022-ig?

Biztos vagyok benne, hogy kitart, sőt fokozódik. Az idei önkormányzati választásokhoz képest magasabb részvétel mellett is lényegesen jobb eredményre számítok a 2022-es országgyűlési választásokon.

További híreink

Egymásra licitálnak az elemzők a Mi Hazánkkal kapcsolatban

Magyar Jelen

Végül minden a helyére kerül: már Újpesten sem állít adventi keresztet a Jobbik

Magyar Jelen

„Nem fogjuk hagyni, hogy a hazánkban cigányterror uralkodjon!” (+VIDEÓ)

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben