7.1 C
Budapest
2021. december 2., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Arcfelismerő rendszert telepítenek kilenc skóciai iskolába

Arcfelismerő rendszerrel szerelik fel a skóciai North Ayrshire kilenc iskolájának menzáit az “ebédért való gyorsabb fizetés érdekében”. Az orwelli ötlet – minő meglepetés – a koronavírus ürügyén merült fel. Az arcfelismerő rendszer szorgalmazói azzal érveltek, így csökkenteni lehet az érintkezések számát, amivel “vissza lehet szorítani a járvány terjedését” – tudható meg a Financial Times beszámolójából, amit az ingyenesen hozzáférhető engadget.com tolmácsolt. 

Mivel azonban a brit társadalom az első felhívás után rohant oltakozni, így – ezen érvelés alapján – a rendszer telepítése szükségtelenné vált. Az ötletgazdák azonban nem hagyták elveszni a lehetőséget, hogy újabb lépést tegyenek a kínai szintű társadalom kiépítéséhez vezető úton, így újabban már azt bizonygatták, a rendszerrel “jelentősen felgyorsítják az ebédeltetést”.

Leszögezték: természetesen mindenkinek tiszteletben tartják a privát szféráját, a magánélethez való jogát és a biztonsági szempontokat, így a rendszer csakis előre betáplált arcmintákat fog összehasonlítani az elé álló diákokéval. Szó sincs élő profilozásról, vagy bármiféle mintavételről.

Az iskolákban ujjlenyomat-olvasó rendszereket már eddig is használtak, így ez csak egy újabb lépés a teljesebb biometrikus megfigyelés irányába.

Mit szólnak ehhez a szülők?

Nos, ők jól nevelt polgárok, 97 százalékuk a legkisebb ellenkezés nélkül hagyta jóvá az arcfelismerő rendszer alkalmazását gyermeke iskolájában. (Arról nincs információnk, hogy a maradék 3 százalékot megkereste-e már a rendőrség egy kis “elbeszélgetésre”.

Egy maroknyi brit szervezet maradt csupán, akik szerint “aggasztó” a kiépülő totális kontroll, de a biometrikus adatokkal való visszaélés veszélyét is valós fenyegetésnek tartják. Legfőképp amiatt aggódnak, hogy

az arcfelismerés iskolai bevezetése csak megszokottá, elfogadottá teszi a dolgot, azaz akik már gyerekként azt szokják meg, hogy a napi ügymenet része az arcuk folyamatos leolvasása, később se fognak ez ellen szót emelni.

Aggályaik alaptalanok, hiszen a szülőket korábban sosem profilozták nyíltan, még sincs kifogásuk a totális megfigyelés ellen.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images

 

További híreink

Kétmilliárdos hitelt venne fel a DK fővárosa a következő ciklusok terhére

Kemény János

Gettósodás Tiszaföldváron, még a bernáthegyi kutyát is megették

Kemény János

Brit miniszterelnök: Az életemet mentették meg az orvosok

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben