26.1 C
Budapest
2022. augusztus 10., szerda
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Argentína és Irán is inkább Oroszország és Kína felé kacsingat

Irán és Argentína felvételét kérte a BRICS-csoportba – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője hétfői Telegram-bejegyzésében.

“Miközben a Fehér Házban azon gondolkodtak, hogy mit kellene még a világon bezárni, betiltani és elrontani, Argentína és Irán beadta csatlakozási kérelmét a BRICS-hez”

– írta.

A Tasnim hírügynökség az iráni külügyminisztériumra hivatkozva megerősítette, hogy Irán hivatalosan is kérte a BRICS-tagságot.

A BRIC-mechanizmus 2006-tól Brazília, Oroszország, India, Kína többoldalú együttműködésének fóruma volt, amely Dél-Afrika 2009-ben történt csatlakozása után BRICS-szé alakult, az országok angol nevének kezdőbetűi alapján.

Más multilaterális fórumoktól az különbözteti meg, hogy az Egyesült Államok vezette, a globális folyamatokban sokáig domináns nyugati tömb ellenpólusaként szolgál, emellett platformot biztosít a fejlődő országok törekvéseinek hangoztatására, amelyek népességszámban, erőforrásokban és egyre inkább a globális fejlődéshez történő hozzájárulásukban is meghaladják a Nyugatot.

A BRICS-nek szervezeti struktúrája nincs, de 2014. július 15-én, a platform 6. csúcstalálkozóján a brazíliai Fortalezában aláírták a dokumentumot a New Development Bank (NDB) nevű fejlesztési bank létrehozásáról. Több feltörekvő ország, köztük Törökország, Irán, Indonézia, Banglades, Nigéria, Mexikó, részt szokott venni a BRICS+ formátumú tanácskozásokon, egyesekben közülük megjelent a csatlakozás szándéka is.

Kiemelt kép forrása: dreamstime.com

További híreink

Szingapúrban engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcina alkalmazását

Varga Lilla

Leszállt az Antonov a Kínából érkezett védőfelszerelés szállítmánnyal (+galéria)

Dunai Tibor

Demográfiai földprogramot szorgalmaz a Mi Hazánk, miután a kormány elszabotálta

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben