2.5 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Ársapka után mennyiségi korlátozás lép életbe a burgonyára és a tojásra

Miután a kormány bejelentette, hogy ezentúl a burgonya és a tojás is árstopos lesz, a kereskedőknek mindössze egyetlen éjszakájuk volt arra, hogy felkészüljenek a helyzetre. Azóta egyik bolt a másik után jelenti be a mennyiségi korlátozást. 

A kormány továbbra sem a béremelésben látja a gazdaság stabilizálásának kulcsát, hanem a kommunista időket idéző ársapkákban. Noha ez a gyakorlatban eddig is csak elszabaduló inflációt, mennyiségi korlátozást, illetve visszatartott árucikkeket eredményezett, ez korábban sem érdekelte a kormányt. Így az infláció letörése, és a magyarok megélhetésének biztosítása helyett inkább újabb termékekre vetettek ki ársapkát: a tojásra és a burgonyára. Amire – ahogyan az borítékolható volt – az áruházak vásárlási korlátozással reagáltak.

Így reagáltak a boltok

A Spar még vizsgálja a kérdést, a CBA esetében nem lesz egységes szabályozás, a boltok maguk dönthetik el, hogyan szabályozzák a hatósági áras termékeket. Ezzel szemben a Tescoban már döntöttek: Lédig étkezési burgonya bármilyen összetételben, több fajta együtt vásárlása esetén is 2 kg-os limit lép életbe háztartásonként. Csomagolt étkezési burgonya esetén, függetlenül attól, hogy milyen kiszerelésű: 1 csomag háztartásonként. Ez azt is jelenti, hogy lehet venni 1 csomag 3 kg-os burgonyát is vagy akár 1 csomag 5 kg-os burgonyát is. Friss tojás esetén hasonlóan zseniális megoldás született: háztartásoként 1 doboz, bármely kiszerelésből. Azaz 1 doboz 10 db-os vagy 1 tálca 30 darabos is vásárolható, a lényeg, hogy csak egy doboz lehet.

A Lidl-ben egységesen 5 kilogramm lesz a maximum vásárolható mennyiség a kimérős krumpliból, a csomagoltból pedig 1-3 csomag. Tojásból a maximum megvásárolható mennyiség 30 darab lesz.

“Kiskereskedelmi vállalatként alapvető feladatunk és felelősségünk a magyar lakosság folyamatos élelmiszer-ellátása, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az áruellátás minden áruházban folyamatosan biztosított legyen”

– írta az a bolt, melyet korábban jogerősen megbírságoltak ársapkás árukkal való trükközés miatt.

Az Aldi szintén indokoltnak érezte a korlátozás bevezetését, krumpliból maximum 10 kiló vehető, tojásból pedig 36 darab.

Magyar Jelen – Telex

Fotó: Irányi Dániel/Magyar Jelen

Twitter– és Telegram-csatornáinkra feliratkozva egyetlen hírről sem maradsz le!

További híreink

Egerben így köszöntötték az adventi időszakot

Kemény János

“A 2023-as ülésszakon jóváhagyjuk a NATO-csatlakozást”

Kemény János

Elfogyott a “kitartás” – a Momentum kecskeméti képviselője is Gyucsányékhoz igazolt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben