19.9 C
Budapest
2021. szeptember 17., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság

Árt vagy használ a hitelmoratórium?

Az MNB által kiadott közlemény szerint már több a kockázata a hitelmoratóriumban maradásnak, mint az előnye. A Mi Hazánk is többször felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rá is szorul, mivel a kedvezmény lejártát követően jóval többet lesz kénytelen visszafizetni az adós.

Már a hitelmoratórium bevezetésénél követeltük, hogy ne számíthassanak fel kamatot a bankok a hitelmoratórium ideje alatt, mivel így a kizsákmányoló pénzintézetek lesznek a járvány haszonélvezői. Erről elég lett volna a kormánynak határoznia, de nem tette. A jelenleg bejelentett új nemzeti konzultációban egyik pont lesz, hogy meghosszabbítsák-e a hitelmoratórium időszakát, pedig jobban tették volna ha a kamatokról nyilatkoztatják a lakosságot. A bankrendszer azonnali moratórium leállítást követel, a kormány pedig maradna a teljes moratóriumnál, amit kampányfogásként is lehet értékelni.

A Mi Hazánk Mozgalom álláspontja az, hogy a hitelmoratórium fenntartása szükséges a továbbiakban is az arra rászorulók részére.

A hitelportfóliót figyelembe véve ez hozzávetőlegesen minden 10. szerződésre igaz. Így általános moratórium helyett szűkebb körnek adnánk lehetőséget a moratóriumban való részvételhez a továbbiakban. Ezzel a fizetőképes réteget védenénk a további plusz költségektől, a fizetésképtelen, bajba került embereket pedig meg lehetne menteni a végrehajtási spiráltól! – írja Dr. Fiszter Zsuzsanna, a Mi Hazánk Mozgalom végrehajtási, hitelügyi szakpolitikusa.

További híreink

Spanyolországban alapjövedelem igényelhető június közepétől

Dunai Tibor

Jelentős negatív hatás a nemzetgazdaságban

Gabay Dorka

Brit kormány kifizeti a bérek 80 százalékát, hogy megmentse a munkahelyeket

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen