15.5 C
Budapest
2022. május 28., szombat
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

Átállt a tálibokhoz Afganisztánban egy volt rendőrfőnök

Átállt a radikális iszlamista tálibokhoz Afganisztánban egy volt tartományi rendőrfőnök a nyugati Farah tartományban – közölte a kabuli belügyminisztérium vasárnap.

Abdul Dzsalil Bahtvar vezérőrnagy 2002 és 2004 között szolgált Farah tartomány rendőrfőnökeként.
A tárca sajnálattal vette tudomásul, hogy

“a nyugalmazott tábornok az afgán nép és a béke ellenségeihez csatlakozott”.

Dadullah Kaneh, a Farah tartományi tanács egyik tagja a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy Bahtvar az évek óta tálibok ellenőrzése alatt álló Bala Bulok körzetben lépett a szélsőségesek soraiba.
A tálibok közölték, hogy szívélyesen fogadták a volt rendőrfőnököt és társait, akik az ügyük mellé álltak.
Bahtvar fia, Maszúd jelenleg Farah tartomány kormányzóhelyettese. A dpa-nak nyilatkozva azonban határozottan cáfolta apja átállását. Mint mondta, a volt rendőrfőnök befolyásos személyiség a körzetben, s csak látogatóba ment oda.

Amennyiben Bahtvar valóban csatlakozott a tálibokhoz, ő lenne a 19 éve dúló háborúban a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki átállt.

Farah tartományban az utóbbi két évben elkeseredett harcok folytak a kabuli kormányzat erői és a tálib szélsőségesek között.
Az Egyesült Államok a 2001. szeptember 11-én elkövetett amerikai merényletek nyomán avatkozott be Afganisztánban. Az amerikaiak csekély sikerrel próbáltak működőképes államot faragni a világ egyik legfejletlenebb országából. Időközben a tálibok újraszerveződtek, és mára az ország területének több mint felét tartják ellenőrzésük alatt.
Az Egyesült Államok több mint 750 milliárd dollárt költött az afganisztáni missziójára, és közben tízezrek haltak meg a konfliktusban beleértve a lázadókat, a kormányerőket és külföldi támogatóikat, illetve a civil lakosságot.

MTI

További híreink

Diagnosztizálták az ötödik koronavírus-fertőzöttet Magyarországon

Kemény János

20 milliós váltságdíjat követeltek az emberrablók (videó)

Kiss Albert

Tiltakozik a máig érvényben lévő Benes-dekrétumok ellen a Mi Hazánk

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen