0.8 C
Budapest
2022. december 8., csütörtök
Magyar Jelen
Külföld

Ausztrália: megindult a harc a vízért

Megvalósulni látszik a Mad Max világa a kibírhatatlan hőséggel sújtott Ausztráliában. Egyre több olyan esetről hallani ugyanis, hogy a bankok és pénzintézetek helyett a víztárolókat veszik célba a rablók.

Az ausztrál rendőrség számára is meglepő új helyzet állt elő a szigetországban tomboló kánikula miatt: olyan tolvajbandák alakultak, melyek nem pénzre vagy ékszerre, de még csak nem is élelemre hajtanak, hanem a farmokon összegyűjtött vízkészleteket igyekeznek megcsapolni.

A Gizmodo oldalán úgy hivatkoznak a jelenségre, mintha a Mad Max világába csöppentünk volna, hiszen a filmben is a víz az egyik legnagyobb hiánycikk, emiatt pedig ölni is képesek az emberek. Bár Ausztráliában ilyen nem történt, egyre gyakoribbak a víztározóknál történt bűncselekmények. A legutóbb például 300 000 liternyi vizet vittek magukkal ismeretlenek az Új-Dél-Walesben lévő Evans Plainből. Az elkövetők a farm két óriási tartályát megbuherálva nyerték ki a vizet, amely a meleg miatt egyre nagyobb kincs.

Az ausztrál hatóságok később egy másik esettel is találkoztak: a Murwillumbah nevű kisvárosban 25 ezer liter vizet loptak el, gyakorlatilag egy pillanat alatt. Az eset azért is megdöbbentő, mert a hatóságok szerint 6-7 tűzoltóautóra elegendő vízkészletről van szó, amelyet utólag nagyon nehéz pótolni. A hőség ráadásul a gyorsan kipattanó bozóttüzeknek is kedvez, így a víz nem csak szomjoltásra kell. Azt egyelőre nem tudni, kik állnak az esetek mögött, illetve az sem tisztázott, van-e köztük összefüggés. A rendőrség úgy véli: a támadásokat nem egyetlen banda, hanem kisebb csoportok követik el.

A víztolvajok megjelenése miatt egyre nyugtalanabbak az ausztrálok, miközben a rendkívüli hőséggel is kénytelenek megküzdeni. Volt olyan város, ahol a napokban 41,9 Celsius-fokos kánikula tombolt, de máshol se nagyon ment 40 fok alá a hőmérséklet. Karácsonyra valamelyest enyhül majd az idő, de a két ünnep közt ismét nagyon meleg lesz.

(HVG, fotó MTI)

További híreink

Egy menekültszállón várhatja az oltatlan Djokovics saját kitoloncolását Ausztráliában

Faragó Dániel

Vidó Attila: a munkáltatóra hárította a felelősséget a kormány

Irányi Dániel

Összecsaptak a rendőrökkel a lezárások ellen tüntetők Ausztráliában

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben