19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
Külföld

Ausztria 430 millió euróval segíti a nehéz helyzetbe került iparágakat

A koronavírus-járvány okozta válság leküzdésének érdekében 430 millió eurós pénzügyi támogatási csomagot jelentett be Ausztriában Werner Kogler alkancellár szerdán, a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón, melyen Gernot Blümel pénzügyminiszter és Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter is részt vett – írja az MTI.

A támogatás a járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatoknak – a turizmusnak, a vendéglátásnak, a kultúrának és a sportnak – kíván áthidaló megoldást nyújtani az újranyitásig.

A most bejelentett segítség egy részét a már meglévő támogatások keretösszegeinek megemelése, másik részét pedig a most bevezetésre kerülő – mind a vállalatokat, mind a munkavállalókat segítő – újfajta támogatások teszik ki – hangsúlyozta az alkancellár.

A már meglévő, “veszteségbónusznak” nevezett támogatás keretösszege, amelyet február óta már nemcsak a bezárt vállalatok, hanem a velük indirekt módon gazdasági tevékenységet folytató és ezáltal veszteségeket elszenvedő cégek is igényelhetnek, 230 millió euróra emelkedik

– magyarázta a részleteket a pénzügyminiszter.

Új elem viszont, hogy azok a vállalatok, amelyek november óta rövidített munkaidőben kénytelenek foglalkoztatni a dolgozóikat, 825 euró támogatást kapnak alkalmazottanként, hogy a járvány miatt ki nem vett, felhalmozódott szabadságokat, illetve a 13. havi fizetést, az úgynevezett “szabadságpénzt” könnyebben ki tudják fizetni a munkavállalóknak.

A másik új elem, hogy mindazok – elsősorban a vendéglátóiparban dolgozó – munkavállalók, akik bevételének egy része normál esetben borravalóból származik, egyszeri támogatásként 175 euró segítséget kapnak.

És mivel először az éttermek teraszai és kerthelyiségei nyithatnak majd ki – előreláthatólag – március 27-én, 10 millió euróval támogatják azokat a vendéglátóipari egységeket, amelyek kültéri fogadóteret, teraszt szeretnének létrehozni, illetve meglévő lehetőségeiket kívánják bővíteni.

A sportegyesületek újranyitásához 9 millió euróval kíván hozzájárulni az állam azzal, hogy átvállalja az éves tagsági díjakat, remélve, hogy ezáltal mindenki, aki korábban egyesületben sportolt, “vissza is talál” oda.
A művészet és kultúra területét 20 millió euróval támogatják az úgynevezett “újraindítási csomag” keretein belül, és ezt a támogatást elsősorban – de nem kizárólag – szabadtéri rendezvények létrejöttéhez igényelhetik a kulturális intézmények, rendezvényszervezők.

Fotó: diepresse.com

További híreink

A Facebook reklámjában akart felhasználni egy Pink Floyd slágert, Waters elküldte őket melegebb éghajlatra

Irányi Dániel

Az olasz rendőrség nőket prostitúcióra kényszerítő nigériai embercsempész bandát leplezett le

Szabó Norbert

Meghaladta a 3 milliót a fertőzöttek száma világszerte, a WHO szerint koránt sincs még vége a járványnak

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben