2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Az AfD új vezetőséget választ magának szombat délután Braunschweigban

Advent első hétvégéjén új elnököt választ magának a folyamatosan erősödő Alternative für Deutschland (AfD). A regnáló vezető, Alexander Gauland nem indul újra, szívesebben lenne tiszteletbeli elnök és koncentrálna a frakcióvezetői munkájára – írja a 24.hu.

Egy nemzeti mozgalom számára egy tisztújítás mindig jóval nagyobb felelősséggel jár, mint más pártok esetében. Sajnos a hazai olvasóknak nem kell bemutatni a “megfelelési kényszer” veszélyét, ami mindig ott lebeg a radikális mozgalmak feje felett. Elég pár karrierista, megalkuvó, gyáva politikus pozícióba juttatása, s már sikeresen ki is siklattak egy egész mozgalmat.

Noha a balliberális médiumok minden tisztújítás, vagy kisebb belső konfliktus kapcsán előszeretettel fantáziálnak pártszakadásról, vitathatatlan, hogy a “mérsékelt – radikális” ellentét az AfD-n belül is felütötte a fejét.

Éppen ezért nagy hát a tét a párt elnökválasztásán. Előrejelzések szerint két jelölt esélyes arra, hogy Alexander Gauland helyét átvegye: a 44 éves szász tartományi képviselő Tino Chrupalla és az 59 éves Gottfried Curio, aki szintén a Bundestag tagja.

A kettejük közötti verseny kimenetelében nagy szerepe lesz annak, milyen beszédet mondanak a pártkongresszuson. Akadnak, akik Chrupallát nem tartják egy nagy szónoknak, miközben – a zenei végzettséget is szerző, de német és amerikai egyetemeken fizikával foglalkozó – Curio pont az erős mondatairól híres. Horst Seehofer belügyminiszternek egy alkalommal úgy támadt neki, hogy „a tömegbevándorlás az késbevándorlás is” (ez németül jobban hangzik: „Masseneinwanderung ist auch Messereinwanderung”). A külügyminiszter Heiko Maas pedig szerinte az „embercsempészek vállalkozásait” segíti. Magyarországról talán nem tűnnek ezek olyan erős mondatoknak, nem úgy Németországban, ahol nem is kevés támogatót szerzett ezekkel a kijelentésekkel. Beszédeit feltölti a YouTube-ra, ezért egyfajta internetes sztár a nemzeti érzelmű szimpatizánsok körében, ami az előnyére válhat, ha már párton belül eléggé pályán kívüli. Már indulása is meglepetés volt, egyelőre egy vezető politikus sem biztosította a támogatásáról.

Persze Chrupalla is képes vetélytársához hasonló hangnemet megütni. Nemrég például frakcióvezető-helyettesként a berlini fal lebontásának 30. évfordulóján a Bundestagban Angela Merkelnek – utalva annak a Szabad Német Ifjúság (FDJ, a keletnémet KISZ) tag múltjára – azt mondta:

Sajnálom, hogy nem mondja el nekünk milyen uralkodási és bomlasztási stratégiákat tanult akkoriban az FDJ-ben, miként lehet embereket propagandán és agitáción keresztül sakkban tartani.

Megjegyzése párt- és főleg Bundestag-szinten kifejezetten erős kijelentés, több frakció tagja is kifütyülte miatta a német parlamentben az AfD-s politikust. Ugyanakkor ezzel a beszédével a frakcióvezető-helyettesének még a Frankfurter Allgemeine Zeitung címlapjára is sikerült felkerülnie, ami – mint ahogy azt a Spiegel írja –„AfD-s körökben egy lovaggá ütéssel ér fel”.

Nem csak a meredek kijelentések miatt lehet felfokozott hangulat majd a kongresszuson, hanem a párton belüli erők csatározása miatt is. Gaulandnak nem sikerült a pártját lenyugtatni, a viták folyamatosak. Még az sem kizárt, hogy végül szétesik a párt, és külön úton folytatják a mérsékeltek és a szélsőségesek.

Chrupalla, bár nem tagja, jó kapcsolatokat ápol a párt radikálisabb, Flügel nevű szárnyával, és annak vezetőivel, Björn Höckével és Andreas Kalbitz-cal. Ráadásul keleti származású, ami nagyon fontos a párton belül, igaz, görlitz-i választókerületben éppen a CDU miniszterelnök-jelöltjétől, Michael Kretschmertől kapott ki az idei tartományi választáson, úgy, hogy két évvel ezelőtt viszont sikerült megvernie a kereszténydemokrata jelöltet. Chrupalla retorikája is hasonló Höckéékéhez, a nyugati tartományi küldöttek is támogatják, de kérdés, hogy ezzel képes-e megnyerni a versenyt.

A mérsékelt erők és a Flügel közötti ellentét azóta sem csillapodott, legutóbb két tartományon belül is hatalmi harcok voltak, a kedélyek most mintha megnyugodtak volna, de ez a kiegyezés könnyen borulhat és olyan megoldáshoz vezethet, ami nem ismeretlen az AfD történetében: Curio a pályázását bejelentő videóban már beszélt arról, hogy egy harmadik szóvivői posztért is versenybe szállna.

Merthogy az AfD-nek nincsen elnöke, igazgatója, a pártot a szóvivők vezetik, a párt alapításakor 2013-ban hármat választottak meg tagjaik közül. Két éven át így is maradt, majd 2015 júliusától a kétvezetős felállásra álltak át, de az alapszabály azóta is lehetővé teszi, hogy hárman legyenek szóvivők.

Felmerül a kérdés, hogy Gauland mellett van másik vezetője is a pártnak? Igen, Jörg Meuthen, aki idehaza kevésbé ismert, és aki most újra megméretteti magát. Meuthen az Európai Parlament tagja, a Flügellel való együttműködést elutasítja.

Indultak még

A saját választókerületében meggyengült, de szövetségi szinten erős Chrupalla mellett favoritnak számító Meuthennek további kihívója lesz a radikális kijelentéseiről hírhedt Nicole Höchst, Bundestag-képviselő, aki hasonlította Merkelt már Hitlerhez, a női kvótát pedig „csöcsszocializmusnak” nevezte. Indul a vezetői posztért még egy nő, az alsó-szászországi  tartományi vezető, Dana Guth, aki valószínűleg a párt mérsékelt tagjai közé tartozik.

Bejelentkezett a szóvivői posztért még egy tag, Wolfgang Gedeonnal is.

Gedeon indulása pénteki hír, és a szombati kongresszusig még mások is dönthetnek úgy, hogy indulnak. Az sem kizárt, hogy végül mégiscsak elindul Gauland is, ha más megoldást nem lát annak megakadályozására, hogy szétessen a többek között általa alapított párt. Merthogy a konszolidáció és megfelelési kényszer veszélye annak ellenére is valós, hogy tartományi szinten elég szép eredményeket értek el idén.

(24.hu nyomán)

További híreink

Mit jelent – és mit nem – a németek kiesése?

Horváth Tamás

Telefonon keménykedett Putyinnal a német kancellár

Magyar Jelen

Multikulti propagandavideóval hangoltatják a németeket a VB-re

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben