21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek Külföld Sport

Az afrikai kerékpáros egy pezsgősdugóval vetett véget saját versenyének

A három hétig tartó Giro d’Italia kerékpáros körverseny még a felénél sem jár, de a mezőny egyetlen feketebőrű indulója máris arra kényszerült, hogy feladja a küzdelmet.

Biniam Girmay eritreai származását azért fontos kiemelni, mert az országúti kerékpár évszázados hagyománya alatt szorosan Európához kötődött, a három legjelentősebb versenyt, de igazából az összes fontos megmérettetést a mai napig az öreg kontinensen tartják.

A Giro d’Italia, a Tour de France és a Vuelta is annak köszönheti népszerűségét, hogy a holland, a brit, az olasz, a belga és a spanyol kerékpáros kultúrák a soknemzetiségű csapatokban összekeverednek, így látványossá és izgalmassá teszik a versenynapokat.

Az afrikai versenyzők a kerékpársportban pontosan annyira számítanak tájidegennek mint a fehérbőrű futók a 100 méteres olimpiai sprintben. Az elmúlt idényekben már volt példa egy-egy északról, vagy Dél-Afrikából jött sportolóra, de ők azért nem számítanak annyira egzotikus jelenségnek, mert az Észak-Afrikában lévő államok a francia, míg Dél-Afrika a holland hatás miatt szerves része a sportágnak.

A kontinens belső részéből érkező, eritreai Biniam Girmay szereplése már önmagában is kuriózum, de ő ezt még megfejelte azzal, hogy a keddi Pascara és Jesi között megrendezett szakaszt egy sprintbefutó végén megnyerte.

A sprint fő esélyese nem ő lett volna, hanem a fehérbőrű (holland) Mathieu van der Poel, akinek a verseny elején meg kellett állnia biciklit cserélni, a lemaradásának a ledolgozása rengeteg energiát elégetett, így a sprintben látványosan elfogyott az ereje az utolsó 50 méteren.

A győzelem magát az eritreait is meglephette. A baj épp ebből adódott, ugyanis a sprinter nincs hozzászokva az ezzel járó felhajtásnak és a pódiumos ceremóniából se sok tapasztalata van eddigi pályafutása alatt. Girmay-nak végül a győzelmi pezsgő okozta a vesztét:

a dugóval sikerült magát úgy szemen lőnie, hogy hosszú percekig semmit sem látott.

 

A ceremónián végig ott volt, de az utána lévő sajtótájékoztató helyett a kórházba ment.

Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy maradandó károsodást nem szenvedett, de a versenyt nem tudja folytatni. Csapata közleményben jelentette be, hogy a versenyző feladja a 2022-es Giro d’Italiát.

 

 

További híreink

Kizárták a pakisztáni keresztényeket az élelmiszerosztásból

Kiss Albert

Személyes adatokkal élt vissza az MSZP

Kemény János

Újabb trükkökkel élnek vissza az NKM nevével az adathalász csalók

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen