10.6 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
GazdaságHírekKiemeltKülföld

Az amerikaiak évek óta befolyást szerezhettek az ukrán gabonapiacon

Amerikai befektetők hosszútávú bérleti szerződésekkel, banki jelzálogokkal, mezőgazdasági üzemek létesítésével már évek óta folyamatosan kaparintanak meg Ukrajnában lévő földterületeket úgy, hogy az ügyletekhez ukrán oligarchák is hathatós segítséget nyújtottak – adja hírül a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Colin Todhunter író, társadalompolitika-kutató tanulmánya arra hívja fel a figyelmet,

hogy az ukrán kormány 2014 eleji megbuktatása után a külföldi befektetők és a nyugati agrárbiznisz előtt megnyílt az út az agrár-élelmiszeripari ágazat átvételéhez.

Az Ukrajnának nyújtott 2014-es hitelben előirányzott reformok között szerepelt a mezőgazdaság deregulációja a külföldi agrárvállalkozások javára, és a környezetvédelmi, valamint a földpolitikában bekövetkezett változások célja az volt, hogy a külföldi vállalatok könnyebben tudjanak hatalmas földterületeket elfoglalni.

A kaliforniai székhelyű Oakland Institute politikai igazgatója már 2015-ben arról beszélt, hogy a Világbank és az IMF meg akarja nyitni a piacokat a nyugati vállalatok előtt, és ebben a játékban fontos szerep jut az ukrán mezőgazdasági ágazat ellenőrzésnek, mivel az ország a világ harmadik legnagyobb kukoricaexportőre és ötödik legnagyobb gabonaexportőre.

A rendelkezésre álló információk és hírek szerint azóta nagy nyugati cégek már ellenőrzik az ukrán termőföldek nagy részét, és hatalmas területeket birtokolnak. Felmerül a kérdés ugyanakkor, hogyan tudták kijátszani az Ukrajnában egészen 2021. júliusáig hatályos földeladási moratóriumot, hogyan jutottak ekkora befolyáshoz az országban.

Ezzel kapcsolatban Todhunter emlékeztetett arra, hogy 2020 júniusában az IMF egy 18 hónapos hitelprogramot hagyott jóvá Ukrajna számára 5 milliárd dollár értékben, a földeladási moratórium feloldására vonatkozó ígéret ellenében.

Olena Lukas jogász, korábbi ukrán parlamenti képviselő szintén felhívta a figyelmet a külföldi bankok földfelhalmozásának hasonló rendszerére.

“Valaki el akar adni egy földet, és elmegy a bankba. Írnak egy kölcsönszerződést, amiben a föld a biztosíték. A kölcsönt nem fizeti vissza a megadott idő alatt, a bank pedig rövid időn belül elveszi a földet. A bankoknak azonban megengedett, hogy külföldi tulajdonosaik legyenek” – mondta Lukash.

“Barbárok a kenyérkosárban: A magántőke belevágja a fogát a mezőgazdaságba” címmel adott ki egy írást a GRAIN nevű szervezet is 2020. szeptemberében. A GRAIN honlapja szerint

egy kis nemzetközi non-profit szervezet, amely a kisgazdálkodók és a társadalmi mozgalmak támogatásán dolgozik a közösség által ellenőrzött és biodiverzitáson alapuló élelmiszerrendszerekért folytatott küzdelemben.

Közleményük szerint a magántőkealapok világszerte befektetnek a mezőgazdasági ágazatba. Olcsón bérelnek és vásárolnak fel termőföldeket, és nagy, amerikai típusú latifundiumokba tömörítik azokat. A cikk azt is megemlíti, hogy offshore cégek és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is célba vette Ukrajnát.

Egyes ukrán oligarchák szintén közreműködnek abban, hogy az ukrán termőföld nyugati kézbe kerüljön. Ők hatalmas földbirtokokkal rendelkeznek, a földek legtöbbször ukrán cégek tulajdonában állnak, melyekbe a külföldi cégek vagy alapok bevásárolják magukat, az ukrán fél pedig fokozatosan kihátrál a cégből.

Ugyanakkor a legelterjedtebb megoldások a hosszú távú, maximum 49 évre kötött bérleti szerződések voltak. Ezekben az esetekben a tulajdonos egy ukrán magánszemély, a valódi birtokos viszont az új jogszabályban biztosított módon vásárolhatja meg földterületeket.

Nem véletlen az sem, hogy amint az előző elnök, az elődjével ellentétben Amerika-barát Petro Porosenko hatalomra került Ukrajnában, Soros György érdekeltségei is megjelentek a kelet-európai államban.

“Feltárjuk a befektetési lehetőségeket Ukrajnában, és ha és amikor befektetünk, bejelentjük” – mondta azonnal. A milliárdos három olyan területet nevezett meg, amelyekbe pénzt fektet be, ezek közül az egyik – a legfőbb – a mezőgazdaság. Azt mondta, az ország lakosságának 70 százaléka a mezőgazdaságtól függ, ráadásul ezen a területen óriási tartalék van a termelékenység növelésére.

(origo, nyitókép:europress)

További híreink

Elfogadták a radikális iszlám elleni törvénytervezetet Franciaországban

Kemény János

A háttérben komoly felajánlásokat tett Brüsszelnek a kormány, csak hogy pénzhez jusson

Faragó Dániel

Együtt döntöttek a halál mellett: búcsúlevelet írt a mosonmagyaróvári apa és lánya a tragédia előtt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben