20.8 C
Budapest
2022. október 6., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt

Az árak is előre mennek, nem hátra – harminc százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak

Közzétette a KSH a augusztusi inflációs adatokat. Ennek értelmében 2022. augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,8 százalékkal nőttek – írja az Index.

12 hónap alatt, 2021. augusztushoz viszonyítva: az élelmiszerek ára 30,9 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább

 • a margarin (66,9 százalék),
 • a kenyér (64,3 százalék),
 • a sajt (61,0 százalék),
 • a száraztészta (57,9 százalék),
 • a tejtermékek (54,7 százalék),
 • a vaj és vajkrém (54,5 százalék),
 • a péksütemények (45,4 százalék),
 • a tojás (42,0 százalék),
 • a rizs (40,9 százalék),
 • a baromfihús és az édesipari lisztesáru (40,4 százalék) drágult.
 • Átlag alatti mértékben, 15,9 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára.

  1998 ELSŐ HÓNAPJAI ÓTA NEM VOLT ILYEN MAGAS AZ INFLÁCIÓ.

  Egy hónap alatt, 2022. júliushoz viszonyítva: a fogyasztói árak átlagosan 1,8 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek 3,3 százalékkal drágultak, ezen belül a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém 8,2, a száraztészta 6,1, a rizs 5,6, a tej és sajt egyaránt 5,4, a kenyér 5,3, a péksütemények, valamint a csokoládé, kakaó 5,0 százalékkal többe, a párizsi, kolbász 1,2 százalékkal kevesebbe kerültek. A szeszes italok, dohányáruk ára 1,9 százalékkal emelkedett, ezen belül a szeszes italok 2,5, a dohányáruk 1,5 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,2 százalékkal nőtt, ezen belül az új személygépkocsiké 2,6 százalékkal. A szolgáltatások ára 1,3 százalékkal emelkedett.

  A REZSICSÖKKENTÉS MÓDOSÍTÁSA MÉG NEM LÁTSZIK A MOSTANI INFLÁCIÓS ADATOKON. A HATÓSÁGI BENZINÁRRA JOGOSULTAK KÖRÉNEK CSÖKKENTÉSE VISZONT MÁR LÁTSZIK A LEGUTÓBBI INFLÁCIÓS ADATBAN.

  Hiszen az első rezsiemelés utáni számlák csak augusztus végén, szeptember elején érkeztek meg, erre pedig a KSH is felhívta a figyelmet: a vezetékes gáz és az elektromos energia lakossági árának augusztus 1-jétől hatályos változása a hazai módszertan szerint számított fogyasztóiár-indexben – az első magasabb összegű számlák kézhezvételét és kifizetését követően – a szeptemberi adatokban jelenik meg először – derült ki az elemzésükből.

  Ez még csak a kezdet

  Egyre magasabb, fél éven belül 20-22 százalék felett tetőző infláció – ahogy azt korábban ismertettük, 2023-ban pedig még az ideinél is nagyobb drágulás várható. Ugyanakkor, ha előbb-utóbb az Európai Unióval sikerül megállapodni, akkor azután fél éven belül az uniós pénzek is megérkezhetnek, és az is biztosnak tűnik, hogy a GDP-növekedés következtében év végére nagyot csökkenhet Magyarország GDP-arányos államadóssága. A forint év végére az euróhoz képest akár 380-385 forintos árfolyamig is erősödhet. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint, hogyha az idei telet sikeresen átvészeljük, akkor ennél is nagyobb problémát kell majd megoldani:

  VALAHONNAN FEL KELLENE TÖLTENI A KÖVETKEZŐ TÉLRE IS A GÁZTÁROZÓKAT. A KÉRDÉS AZ, HOGY HOGYAN ÉS HONNAN.

  Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint idén októberben 20 százalékon tetőzhet az infláció, az idei évre a havi inflációs adatok éves átlaga pedig 13,7 százalék lehet. Szerinte 2023-ban is magas infláció várható, a mértéke augusztusig két számjegyű maradhat, a 2023-as havi inflációs adatok éves átlaga pedig 12,5 százalék lehet.

  (Borítókép: Index)

  További híreink

  Csődvédelmet kért a négyszeres bajnok Kaiserslautern labdarúgóklub

  Dunai Tibor

  Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

  Varga Lilla

  Mi Hazánk: Újabb szakmát tesz tönkre a kormány szakmaiatlan hozzáállása

  Irányi Dániel

  A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben