27.2 C
Budapest
2021. július 28., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Az AUR közreműködésével ismét tüntettek a románok: “kifelé a magyarokkal az országból”

Bukarestben és az ország számos városában hétfő este, akárcsak vasárnap, is sokan vonultak utcára a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások szigorítása miatt, több helyen a kijárási tilalom után is folytatódnak a demonstrációk. Pitești-en magyarellenes rigmusokat is skandáltak a tüntetők (ki hitte volna, már szinte hiányérzetünk volt…).

Bukarestben több százan gyűltek össze az Egyetem téren, ahonnan a Victoria-palota elé, majd az Egyetem térre vonultak.

A tiltakozók zászlókat lengetnek, vuvuzellákat fújnak, és olyan jelszavakat kiabálnak, hogy „Le a kormánnyal!”, „Szabadságot!”, „Le a maszkkal!”, „Szájkosár nélkül!”. A hétfői megmozdulásokat az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, George Simion hirdette meg (innentől kezdve lehet sejteni, hogy miért “csendültek” fel a jól ismert magyarellenes jelszavak -a szerk.)

A nacionalista és vírustagadó szólamokkal a tavaly decemberi választások nyomán parlamenti képviselethez jutott párt szerint Románia forrong, visszaköveteli szabadságát, mert a kormány „fenyegetésekkel, pánikkeltő statisztikákkal és bírságokkal terrorizálja, és szobafogságra ítélte a lakosságot” – tette közzé a Kronikaonline.ro.

Több százan, néhány városban néhány ezren tiltakoztak Konstancán, Nagyszebenben, Temesváron, Kolozsváron, Brassóban, Brăilán, több mint százan gyűltek össze Jászvásáron, Galacon, több tucat ember tiltakozott Ploieşti-en, Tulceán és Focşani-ban is.

Bukarestben a nemzeti színű zászlókat és AUR-jelvényeket magasba emelő, többnyire védőmaszk nélküli tüntetők órákon keresztül meneteltek a fővárosban, időnként petárdák robbantak, mások üvegeket dobáltak. Craiován adott pillanatban dulakodás robbant ki a tüntetők és a csendőrök között, máshol maszkokat égettek.

Még késő este, a 22 órás kijárási tilalom hatályba lépése után is mintegy 1500 ember követelte a korlátozások feloldását Bukarestben, de a csendőrség a szabályszegés ellenére nem próbálta eltávolítani az utcáról a tüntetőket (és, ha nem az AUR szervezte volna? Hogy mik vannak..-a szerk.)

A demonstrálók éjfélkor a Victoriei térről az Egyetem térre indultak. Több városban – köztük Bukarestben, Kolozsváron és Craiován – helyi futballszurkolók voltak a hangadók. Sok helyütt a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Pitești-en ugyanakkor az Argesulonline.ro portál szerint

az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban a magyarok ellen fordultak és a tüntetők a romániai lelátókon sokszor felcsendülő, „kifele a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

Temesváron a tüntetők Dominic Fritz polgármester otthona elé vonultak, az elöljárót téve felelőssé a megyeszékhelyen március 8-a óta hatályban lévő karantén miatt. A Florin Cîțu vezette kabinet múlt csütörtöki döntése alapján vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. A kormányhatározat egyebek mellett a klubok, bárok, diszkók és játéktermek működését is betiltja.

(Fotó: facebook/AUR)

További híreink

Felhívást tett közzé a Mi Hazánk a magyar dolgozók felé (videó)

Kemény János

A rendőrség tudtával működhetett egy pedofil hálózat Nagy-Britanniában

Irányi Dániel

Ez a valódi rezsicsökkentés: Lopott árammal világítás (Videó)

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben