13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldKiemelt

Az EU felszólította Magyarországot: törölje el a benzinárstop jelenlegi formáját

Thierry Breton uniós ipari biztos felszólította Magyarországot, törölje el a külföldi autókkal szemben alkalmazott tankolási felárat, vagy készüljön az újabb bírósági eljárásra – adta hírül a Reuters.

Az EU már azt sem nézte jó szemmel, mikor a magyar kormány úgy határozott, a hatósági üzemanyagárak nem vonatkoznak a 3,5 tonnánál nehezebb külföldi tehergépjármű, tehát nekik piaci áron kell tankolniuk. Ezt a rendelkezést terjesztették most ki valamennyi külföldi rendszámú autóra, ami az uniós biztos szerint szembemegy az Európai Unió szabályaival.

“EU tagállamok polgárai 50-60 százalékkal többet kell, hogy fizessenek az üzemanyagért mint azok, akik magyar forgalmival rendelkeznek. Ez diszkrimináció, ami ellenkezik az EU szabályaival”

-háborgott Breton.

A biztos arra kérte Palkovics László technológiai minisztert, válaszlevelében indokolja meg a kormány döntését, és igazolja, hogy ez a megoldás miért nem ütközik az EU törvényeibe.

“Amíg ezt nem teszi meg, arra kérem, függesszék fel a rendeletet”

– tette hozzá.

Levele végéből azonban kiderül, kérése valójában burkolt fenyegetés, hiszen máris bírósági eljárást helyezett kilátásba hazánkkal szemben, melynek végén büntetésre számíthatunk.

Gyarmattartók arroganciája

Érdekes módon az EU vezetőit az nem zavarja, hogy mekkora bérszakadék tátong Kelet-Európa és Nyugat-Európa között. Ahogyan az sem diszkriminatív, hogy a nyugati multik a “keleti blokkba” bizonyítottan silányabb minőségű árut hoznak, amit aztán néha még drágábban is értékesítenek, mint odahaza.

Nem, a Nyugatnak mindent szabad, a probléma akkor kezdődik, ha valamelyik kelet-európai gyarmat a saját érdekeit próbálja védeni. Erre egyébként mai napig legjobb példa a dohányár-emelés, amit azért követeltek a magyar kormánytól, mert úgy ítélték meg, nyugati mércével nézve a cigaretta ára túl olcsó. Az koránt sem érdekelte őket, hogy a magyar órabérhez mérve is olyan kedvező-e az ár.

Kiemelt képünkön Thierry Breton – fotó: EPA

További híreink

Kiadták a figyelmeztetést, csak néhány megyét kerül el az eső

Dunai Tibor

Kifizette egy család Szilágyi István özvegyének tartozását

Kiss Albert

Nagyszombat és a Húsvéti vigília

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben