19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Az EU-nak felszabadult 1 GB tárhelye

Bevégeztetett! A britek hivatalosan is kiléptek az Európai Unióból.

Az Egyesült Királyság 47 évnyi tagság után közép-európai idő szerint éjfélkor (londoni idő szerint este 11-kor) hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. Vagyis megtörtént a Brexit, igaz, a legfontosabb kérdések a következő 11 hónapban dőlnek el, de ebben az átmeneti időszakban a brit kormánynak és az EU-nak meg kell állapodniuk a későbbi együttműködés feltételeiről.

A brit kormány alapvetően azt akarja, hogy szülessen valamilyen szabadkereskedelmi egyezmény, aminek értelmében vámmentesen lehet majd kereskedni az EU tagállamaival. A vámmentességért cserébe az EU pedig azt kérné, hogy a britek minél több EU-s szabályt tartsanak be nehogy az ottani áruk versenyelőnyt élvezzenek, és csak azért olcsóbbak lehessenek, mert a termékeket előállító munkásokra, a környezetvédelmi követelményekre vagy egyéb fogyasztóvédelmi előírásokra lazább szabályok vonatkoznak rájuk. Az Európai Unió intézményeiből már péntek délután eltávolították a brit zászlókat.

És ha azt nézzük, hogy a 2016-os népszavazás óta tartó agyzsibbasztó vitákban még nem sok eredményt sikerült elérni, izgalmas lesz, hogy ez a 11 hónap elég lesz-e a megállapodásra. Bár az alku értelmében ez az átmeneti állapot 2022-ig vagy 2023-ig is meghosszabbítható, de a brit parlament elfogadott egy olyan kiegészítést, ami megtiltja a kormányának, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. És Boris Johnson is azzal nyertet meg a választásokat, hogy véget vet a Brexit körüli bizonytalankodásnak.

Ugyanakkor a britek nem vesznek részt tovább az EU-s politikai intézmények munkájában, de egyelőre minden szabályt továbbra is be kell tartaniuk.

 

A kilépés előtt közzétett beszédében Boris Johnson miniszterelnök nemzeti újjászületésről és egy új korszak hajnaláról beszélt, amiben „magunk alkothatjuk meg törvényeinket és szabályainkat az ország népének javára”. De hozzátette azt is, hogy baráti együttműködést akar EU-val.

A hivatalos kilépés után Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió kulcsfontosságú partnere marad, és reményei szerint szoros marad az együttműködés a közös kihívásokkal szemben regionális és globális szinten.

További híreink

A járvánnyal kapcsolatban terjesztettek álhírt Nógrád megyében

Dunai Tibor

Belpesti hallucinációk

Faragó Dániel

Ökumenikus kettőskereszt-állítás a Nyugati téren

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben