20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Az extrém hőségben dolgozókért szólalt fel a Mi Hazánk

– A forró nyári napokban különösen fontos, hogy figyelmet fordítsunk mindazokra a magyar munkavállalókra, akik ezekben az órákban is dolgoznak, különösen azokra, kik olyan körülmények között teszik, akár egy gyárban, ahol akár 50-60 fok is lehet a hőmérséklet. Sajnos számos olyan információ futott be hozzánk, hogy ebben a nagy melegben több munkahelyen nem veszik ezt kellőképpen komolyan, pedig a munkavállalóknak az ilyen extrém hőségben is joguk van a biztonsághoz – hívta fel a figyelmet Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetjének elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Lantos felsorolta, milyen kockázatokkal jár a nagy hőségben történő munkavégzés. Ilyenek többek között, hogy csökken a koncentrációs képesség, romlik a teljesítmény, továbbá, hogy melegben az izmok elernyednek, csökkenhet a fogóerő is. Felborulhat a szervezet elektrolit egyensúlya, ez pedig akár eszméletvesztéshez is vezethet, a keringési, szív-és érrendszeri betegségekben szenvedők számára a nagy hőség különösen kockázatos, de előfordulhat hőguta, ráadásul a tűzveszély is fokozott.

– A meleg helyen történő munkavégzés mindig kockázatos feladat tehát. És azt látjuk, egyrészt a jogszabályi előírások nem adnak kielégítő és megbízható védelmet, hiszen egészen másképp éli meg a meleget például a buszsofőr, az építőipari munkás, vagy a kemence mellett álló sütőipari dolgozó. Másrészt viszont azt tapasztaljuk, hogy kizárólag akkor kezdenek el foglalkozni a helyzettel (védőital, több munkaszünet), amikor már kiadják a hőségriadót – folytatta.

– Ezért a Mi Hazánk azt szeretné, ha részletesebb, munkakörökbe belemenő szabályzat születne a jelenleginél, illetve azt, hogy ne csak akkor kezdjenek el foglalkozni a kérdéssel, amikor már az ÁNTSZ kiadta a hőségriadót, hiszen mint elmondtam, sok munkakörben már anélkül is egészségre kockázatos a munkavégzés óvintézkedések nélkül.

Óvjunk, vigyázzunk tehát a magyar munkavállalókra, közös az érdek, a munkáltatónak is az az érdeke, hogy ne sodorják őket veszélybe. A Mi Hazánk Mozgalom különösen fontosnak tartja tehát ebben a nyári időszakban erre felhívni a figyelmet, és másokat is arra kérünk, hogy tegyen így

– összegezte.

További híreink

A francia no-go zónákban megharapják a rendőröket

Dunai Tibor

Nem szilveszteri vicc: Sir Lewis Hamilton

Kemény János

Két negatív koronateszt után halt meg egy német vágóhídon dolgozó román férfi

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben