21.9 C
Budapest
2021. május 9., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Az Iszlám Állam ellen indítottak hadjáratot a kurd erők

Hajtóvadászatot indítottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistái ellen a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) az ország keleti részében, az iraki határnál, a Washington vezette nemzetközi szövetség támogatásával – jelentette be pénteken a kurd harcosokat is tömörítő SDF.

 

“A nemzetközi szövetség erőivel és az iraki hadsereggel együttműködve erőink hadjáratot indítottak a “Terrorizmus elrettentése” kódnéven az ország keleti részén, hogy felkutassák az Iszlám Állam terrorszervezet sejtjeit az el-Hábúr folyó és az szíriai-iraki határ mentén” – jelentette be közleményben az SDF.

Az Iszlám Állam az elmúlt időszakban “megnövelte a támadásai számát, ami valós veszélyt jelent a térség stabilisára és biztonságára” – áll még a közleményben.

Miután 2014-ben “kalifátust” kiáltott ki Szíriában és Irakban, a nemzetközi közösség hadjáratot indított ellene, és a helyi, főleg kurd milíciákkal vívott harcban az Iszlám Állam egymás után szenvedte el a vereségeket a két országban, míg 2019-ben végül a szervezet összeomlott.

Az illegalitásba vonult dzsihadisták azonban továbbra is véres merényleteket követnek el, egyebek mellett a Homsz és Deir-Ezzor között elterülő közép-szíriai sivatagban. A támadások célpontjai a szíriai hadsereg, valamint a Washington által régóta támogatott kurd erők.

Csütörtökön az Egyesült Államok felszólította a szövetségeseit, hogy folytassák az Iszlám Állam elleni harc finanszírozását az új koronavírus okozta világjárvány miatti gazdasági válság ellenére.

“Az Iszlám Állam elleni harcunk folytatódik, és a jövőben is folytatódni fog. Nem üldögélhetünk a babérjainkon”- jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI

További híreink

Gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb kormány

Dunai Tibor

NATO-főtitkár: Putyin felelős Oroszország agresszív magatartásáért

Varga Lilla

Tripoli egységkormány: Haftar erői rakétákkal támadják a fővárost

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben