7 C
Budapest
2022. december 6., kedd
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Az örök hindu-muszlim csörte folytatódik Indiában

Az új törvény gyorsított állampolgárságot kínál a szomszéd országokból érkező nem muszlimok számára. A hindu nacionalista kormánypárt, a BJP szerint mindenesetre a törvény csak segíteni akar az üldözött kisebbségeken, a 200 milliós indiai muszlim közösség képviselői szerint viszont a jogszabály az ő kiszorításukról és marginalizálásukról szól.

Az indiai rendőrség országszerte több helyen is betiltotta azokat a tüntetéseket, melyeket az új állampolgársági törvény ellen terveztek. Az elmúlt napokban több helyen is heves tüntetések zajlottak, időnként a tüntetők össze is csaptak a rendőrséggel.

A BBC szerint a rendőrségi tiltás ellenére arra lehet számítani, hogy folytatódni fognak a tüntetések, főleg a határmenti régiókban, ahol a muszlimok attól félnek, hogy a gyorsított állampolgárság megszerzését lehetővé tevő jogszabály miatt Afganisztánból, Bangladesből és Pakisztánból is nagy számban fognak érkezni nem muszlim közösségek tagjai, kiszorítva a helyieket.

A beszámolók szerint az utóbbi napokban több tüntetés elsősorban már nem is az állampolgársági törvényre fókuszált, hanem a tüntetőkkel szemben több helyen is tapasztalt rendőri agresszióra. Kifejezetten súlyos volt a helyzet vasárnap Delhiben, ahol egy muszlim egyetemen zajló tüntetés ellen lépett fel nagyon keményen a rendőrség. Többen azt állították akkor, hogy a rendőrség éles lőszert is bevetett, de a rendőrség szerint az említett sérüléseket könnygázgránátok repeszei okozták.

(444)

További híreink

Annyi vendégmunkást vitt a kormány Hajdúnánásra, hogy a helyiek azt hitték, itt az újabb migránsáradat

Irányi Dániel

Indiában lecsengőben a járvány, de már a következő hullámmal riogatnak

Irányi Dániel

“Minden nap tehénvizeletet iszom, ez megvéd a koronavírustól” – állítja az indiai kormánypárt politikusa

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben