28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
Gazdaság

Az uniós gazdaság “háborúhoz hasonló” körülmények közé került

A koronavírus-járvány kitörése miatt az Európai Unió “háborúhoz hasonló” körülmények közé került, a gazdaságot érintő negatív hatások hosszú távú orvoslása sikere érdekében hosszú küzdelemre kell felkészülni – jelentette ki Mario Centeno, az eurócsoport elnöke Brüsszelben, az euróövezet pénzügyminisztereinek ülését megelőzően hétfőn.

Centeno arra figyelmeztetett, hogy a járvány ideje alatt az európai gazdaságot érő hatások egy háborús időszak hatásaival egyenértékűek, amelyet követően elhúzódó helyreállítási folyamatra kell számítani.

“Nem szabad áltatnunk magunkat. Tudjuk, hogy a vírusfertőzés még nem érte el a csúcspontját. Az uniós tagországoknak közösen kell cselekedniük. Meg kell tenniük az átmeneti, de elhúzódó harc első lépéseit. Az elszigetelődés gazdaságainkat háborús időkhöz hasonlatos helyzetbe hozza” – mondta Centeno.

Információk szerint az eurócsoportot alkotó miniszterek várhatóan az Európai Bizottság által előterjesztett, az állami túlköltekezésre vonatkozó szabályok alóli mentességről szóló javaslatokat írják majd alá, amely különösen az erősen eladósodott, valamint a koronavírus-fertőzés által leginkább sújtott Olaszország számára fontos. Az intézkedések egyebek mellett magukban foglalhatják sürgős pénzeszközök mozgósítását különösen a kisvállalkozások számára.

“Gondoskodni fogunk arról, hogy az EU költségvetési, vagy az állami támogatást érintő szabályai ne akadályozzák a gazdaságaink támogatását” – tette hozzá, az eurócsoport elnöke.

A koronavírus-járvány Európába érkezése miatt az eurócsoportot alkotó országok pénzügyminiszterei úgy döntöttek, szintén videókonferencia keretében tartják meg a hétfő délután esedékes rövidített ülésüket.

(MTI)

További híreink

A világ vezető jegybankjai szinten tartják alapkamataikat az idén

Faragó Dániel

Végkielégítés, vagy közös megegyezés?

Dunai Tibor

A háború gazdasági hatásai- az oroszok és a nyugat-európaiak is hiányozni fognak a magyar turizmusnak

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben